Mehmet Emin YAĞMUR

Mehmet Emin YAĞMUR

Malatya’da Sokak Çeşmeleri Nereye Gitti

 Adamın biri çok zengin imiş. Kendi kendine bir hayır yapam diye düşünürken, atıyla bir yoldan geçerken tam o esnada çok susamış bir haldeyken tamam buldum, en iyisi bir çeşme yapam diye düşünmüş.

Tam o esnada yola uzak bir yerde bir su görmüş hemen oraya çeşme yapmaya karar vermiş. Usta getirmiş ve çeşmeyi tamamlatmış. Sonra da bir adamını bırakmış ve evladım, bir hafta burada duracaksın ve sonra bana bu çeşmeden kaç kişi su içeceğini bana rapor edeceksin demiş ve bahsi geçen adamını orada bırakmış.

Haftası dolunca görevli kişi patronuna rapor vermiş. Efendim bir hafta boyunca hiç kimse gelip de su içen olmadı. Adamcağız evladım iyi düşün, hiç su içen olmadı mı? İyi düşün? Görevli kişi ha… demiş bir kanadı kırık kuş geldi bir damla su içti ve gitti, bunun haricinde ben başka bir şey görmedim. Zengin kişi, işçisi adamına tamam evladım ben alacağım sevabı aldım, alacağım kadar sevaba nail oldum. Var git o çeşmeyi yık. Yık ki bir başkası da yapa o da sevabını ala demiş.

Şimdi kıssadan hisseye gelelim. Daha düne kadar Malatya’mızın simgesel görüntüsü olan her köşesinde buz gibi akan çeşmelerin bir bir ortadan kalkmasını nasıl yorumlayacağımı bilemiyorum. Zira halkımızın teveccühlerine mazhar olan ve sıraya girerek ellerimizi ve yüzlerimizi yıkadığımız, arkasından kana kana içip vesile olanlara hayır dua okuduğumuz çeşme sayılarının çok azalması veya kör tapa takılması, yâda aç-kapa başlıklarının yerinde olmamasını nasıl açıklayacağız.

Kimileri bu çeşmelerin belediyemizce kasıtlı bitirilmeye yönelik bir çalışma olduğunu veya şişe su satılsın diye Malatya Sokak çeşmelerinin kökünün kazındığına dair halkın kendileri arasında konuşmakta olduklarına müşahit olmaktayım.
Malatya Belediyemizin Yeni camimizin önündeki tuvaleti ücretsiz yapıp Esenliğimizin hizmet anlayışıyla Malatya’mızın, güzel insanlarına hizmetine sunması ne kadar çok takdir topladıysa, Malatya Sokak Çeşmelerimizi sokaklarımıza tekrardan iadesi ile takdir toplayacağını düşünerek bu haberimizin kamuoyunda tartışılması dileğiyle. Şimdiden sesimize hayır yönlü kulak vereceklere selamlar olsun der, saygılar sunarım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Emin YAĞMUR Arşivi