Prof. Dr. Cengiz YAKINCI

Prof. Dr. Cengiz YAKINCI

Uzlaşı Rehberi

Birinci basamaktaki aile hekimi, örneğin diyabet hastalarının tanı ve tedavisinde nasıl bir yöntem izleyecek? Bu konuda hemen başvurabileceği güvenilir, ülkenin şartlarına uygun ve güncel rehber var mı?
 
Doktorların gerek birinci gerekse de ikinci basamaktaki hastalıkların tedavisinde ulusal, güncel ve güvenilir rehberlere ihtiyacı var.
 
Bu rehberleri kim hazırlamalı?
 
Hastalık tedavi rehberlerini başta Sağlık Bakanlığının ilgili bölümü olmak üzere, konuyla ilgili tüm sivil hekim derneklerinin içinde olduğu bir “uzlaşı topluluğu” hazırlamalıdır.
 
İşte bu ölçütlere uygun olarak Türkiye Diyabet Vakfı öncülüğünde, Sağlık Bakanlığının ilgili koordinatörlüğü ve 12 sivil hekim derneği, “Diyabet Tanı ve Tedavi Rehberi 2011” isimli bir kitap yayımladılar. Kitapla ilgili bazı istatistiki bilgiler şöyle: Kitabın baskı adeti 20.000, yazar sayısı 70’in üzerinde, sayfa sayısı 150 civarında, küçük ama işlevi çok büyük bir kitap. Bu kitap ülkemizde ilk kez bu kadar çok hekim derneği ve Sağlık Bakanlığının uzlaştığı ilk tedavi rehberidir.
 
            Doğal olarak insanın aklına “diğer hastalıklar için ulusal uzlaşı rehberleri ne zaman hazırlanacak?” diye geliyor. “Hazırlanmış olan Diyabet Tanı ve Tedavi Rehberi uygun bir süre sonra örneğin beş yıl içinde yenilenecek mi?” sorusu da akla gelen diğer bir soru.
 
Artık sivil hekimlik derneklerinin kongreler düzenlemek gibi “pasta yemek” görevinden, her hastalık konusunda belli aralıklarla yenilenen tedavi uzlaşı rehberleri hazırlamak gibi “ekmek yemek” görevine dönmeleri gerektiğini düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof. Dr. Cengiz YAKINCI Arşivi