Mehmet Emin YAĞMUR

Mehmet Emin YAĞMUR

Nimetler Var İken İyi de

Değerli Dostlar, Uzun bir zamandan beri sizlerle buluşamamanın sıkıntısı yaşamaktayım. Hani derler vaktim yok, fırsat bulamıyorum. Öyle bir durumla başbaşaydım. İslam Tarihinden Fırat Üniversitesinden Yüksek Lisansa başladım. Birinci dönem Niyazi Misri Sosyal Bilimler de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine girdim derken koşturuyordum. Siz değerli dostlardan tepki alınca bir sağlık konusuyla karşınızdayım.

İnsan yaşamında, sağlığın önemi çok büyüktür. Zira bir yerimiz ağrıyınca bunun en güzeline kendimiz müttali oluyoruz.Yaşamak, öğrenmek, iş yapabilmek için sağlıklı olmak gerekir. Gücün ve mutluluğun temeli sağlıktır. Sağlık olmadıktan sonra her şey boştur. Sağlık, sağlam kişilerin başının üstünde bir taçtır, onu ancak hasta olanlar görür.

Yaşadığımız şu eski küremiz yani, dünyamız içinde ortaya çıkan hastalıklar, Yüce Allah’ın kulları için yarattığı önemli birer imtihandır. Bütün ni’metler gibi sıhhatin kadri de, elden çıkmadıkça bilinememektedir. Pek çok sayıda insan, tedavisi olmayan hastalıklarla uğraşırken, bir o kadar insan da, organ, ilik ve kan nakli gibi yöntemlerle tedavisi mümkün iken, ya ilgisizlik sebebiyle ya da dini gerekçelerle, bu tedavi yöntemlerine yanaşmamaktadır.

Yüce Rabbimizin bizlere en büyük emaneti olan, Kur’an-ı Kerimde Cenab-ı Mevla: “İyilik ve takvâ üzere yardımlaşınız”(1) buyurmaktadır. Sevgili Peygamberimiz de : "İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır." (2) buyurmaktadır. Yine Peygamber Efendimiz ‘’Kim bir müslümanı sıkıntıdan kurtarırsa, Allah da o sebeple onu kıyamet gününün sıkıntılarından kurtarır.’’(3) buyuruyor.

Dünya da üretimli olmayan birçok şey var. Bunlardan biri de kandır. Kan, kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir tedavi aracıdır. Kızılay; savaş, deprem, sel baskını, yangın, salgın hastalık gibi felakete uğrayanlara çadır, battaniye, yiyecek, giyecek dağıtır; kan ve ilaç gönderir; geçici hastaneler kurar; salgın hastalık durumlarında hastalara yardım eder; düşkün yurttaşlar için aşevleri açan, tek sivil toplum kuruluşudur.

Kana ihtiyacımız olduğuna birilerinden kan isteme yüzümüz ola bilme adına şimdiden bir kenara hayır amaçlı kanımızı verelim ki,vaktü saat gelirse bize de birilerinin bağışladığı hayır ve sadaka amaçlı kanın gönül rahatlığıyla alalım.

Kan nakli, sadece ameliyatlarda değil çeşitli yaralanmalara bağlı kan kayıpları (trafik kazaları başta olmak üzere çeşitli yaralanmalar), iç organların çeşitli hastalıklara bağlı kanamaları (mide kanaması gibi), çoğu kanser tipleri, doğumlarda görülen kanamalar, kan uyuşmazlığına bağlı bebeğin kanının değiştirilmesi için gereklidir. Ayrıca, hemofili hastaları, bazı kanser hastaları, hastalıklarının seyri gereğince hayatı boyunca kan nakline ihtiyaç duymaktadır. “Kan bağışı hayat bağışıdır.” “Bir insanı yaşatmak insanlığı yaşatmaktır.

Yüce Rabbimiz: “Her kim birini, (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır.” (4) buyurmaktadır.

Kan bağışı, bir insanlık görevidir. Kan bağışı toplumsal yardımlaşmanın belki de en önemli noktasıdır. Hiçbirimiz başımıza ne zaman neyin geleceğini bilemeyiz. Bir kan anonsu duyduğumuzda içinde bulunduğumuz umursamaz tavrın, bir insanın hayatına mal olabileceğini asla unutmamak gerekir. Kan bağışını hayatımızın bir parçası haline getirmek, düzenli aralıklarla bunu tekrarlamak gerekir.

Kan bağışının önemini en iyi, acil olarak kana ihtiyacı olan hasta yakınları bilir. Bağışladığımız kanla belki bir annenin, belki bir babanın, belki de bir bebek veya çocuğun hayatını kurtaracağız. Gözümüzün önüne sevdiklerimizi getirelim ve onların kana ihtiyacı olduğunu düşünelim. İşte o zaman kan bağışının ne demek olduğunu daha iyi anlarız.

İbadet sadece namaz kılmak oruç tutmak değildir. İhtiyacı olanlara kan vermek de büyük bir ibadettir. Gelin bu ibadette biz de bulunalım. Saygılarımla!
MEHEMET EMİN YAĞMUR


KAYNAKLAR:
1-Mâide Suresi,5/2
2-Câmiussağır, II. 10
3-Buhari, Mezalim,3
4-Mâide, 5/ 32

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Emin YAĞMUR Arşivi