Mehmet Emin YAĞMUR

Mehmet Emin YAĞMUR

Neleri nasıl bir niyetle okuyarak dua yapmalıyız?

 Soru: Dualarımızda yanlış ve noksanlar mı var acaba, diye şüpheye düşüyorum. İsteklerimiz gerçekleşmeyince kabul olmayan dualar yaptığımızı sanıyorum. Bilgi verebilir misiniz dua yapma konusunda? Neleri nasıl bir niyetle okuyarak dua yapmalıyız?

 
Cevap: Elbette hepimiz dualarımızın kabul olmasını dileriz. Bunun için ilk tedbir olarak dualarımızı kabul şartlarını yerine getirerek yapmaya dikkat ederiz. Bu sebeple dualarımıza salavat-ı şerife ile başlarız, sonunda da salavat-ı şerife okuyarak bitiririz.
 
-Duamız kabul olmuyor, zannıyla dua terk edilmemelidir. Çünkü şartlarına uygun yapılan duada boş dönmek yoktur. Zaten içimizden dua isteği gelince bilmeliyiz ki, Rabb ‘imiz elimizi boş çevirmeyecek, isteğimizin ya aynını yahut da daha hayırlısını verecek; hatta dünyada vermese de ahirette verecektir. Çünkü bir şeyler vermeyecek olsaydı, boşa çevireceği elimizi Zat'ına doğru uzatma arzusunu bize ilham etmeyecektir.
 
 
Aleyhissalat-ü Vesselam Efendimiz, merhamet ve kerem sahibi Rabb'imizin Zat'ına uzanan elleri boş çevirmeyeceğini haber verdiği hadisinde şöyle buyuruyor:
 
“-Allah (cc) merhamet ve ikram sahibidir. Kulun eli O'na doğru ümitle uzansın da o eli boş çevirsin, hayırla doldurmasın, Rabb'im bundan haya eder!.”
 
Yeter ki duamız edebine ve usulüne uygun olarak yapılmış olsun. Bir ibadet şuuru içinde, kalp ve kafa birliği içinde ürpererek yapılsın, ağzın söylediğinden kalp ve kafa habersiz bulunmasın.
 
Bediüzzaman Hazretleri, kulun yaptığı duasını şöyle tarif etmektedir: “-Dua bir ibadettir. İbadetin faydası ise ahirete bakar. Dünyevi istekler hâsıl olmazsa 'O dua kabul olmadı.' denilmez. Belki 'Daha hayırlı şekilde kabul edilerek karşılığı ahirete tehir edildi.' denir, vakti bitmeyen dua ibadetine devam edilir..”
 
Haydin bol bol dua edelim, bizi ve bütün Mü’minleri de duanız da, unutmamanız adına Rabbimiz dualarını makbul eylesin!
 
Mehmet Emin YAĞMUR
Orduzu Kireç Ocağı Camii İmam-Hatibi
İlahiyatçı-İktisatçı
05369696634

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Emin YAĞMUR Arşivi