Mehmet Emin YAĞMUR

Mehmet Emin YAĞMUR

Yaşamak Kutsaldır, İntihar Cinayettir

Yüce Yaradan’ımız, bizi bu dünya hayatında imtihan için ve ayrıca sabrımızı da sınamak için yarattığını beyan buyuruyor. Allah (cc) tarafından “en güzel biçimde yaratılan” (1)ve “çok şerefli kılınan” (2) insanın hayatı elbette ki, büyük bir imtihandır. “O, hanginizin daha güzel amel edeceğini imtihan etmek için, ölümü de hayatı da takdir edip yaratandır.” (3)
 
Ancak şu noktayı çok iyi bilmesi gereken Müslüman, bu ölüm gerçeği karşısında inanan kimse, bilmelidir ki gerçek ve tükenmez hayat, ahiret hayatıdır. (4) Dünya hayatı ise geçici, oyalayıcı olup esasen bir imtihan sürecinden ibarettir.(5) Bu hayat imtihanında başarılı olabilmek için Cenab-ı Hak insana; gören göz, işiten kulak, anlayan gönül ve düşünen akıl gibi lüzumlu tüm yetenekler ve sayısız nimetler vermiştir. Yeter ki bu nimetleri vereni ve her şeyi yaratanı çok iyi kavraya bilmektir.
 
Rabbimiz hayatı kutsal yaratmıştır. Rabbimiz yaşamı kendinden yarattığı ihsana verdiği bir ihsanıdır. İntihar ise cinayettir ve en büyük günahlardandır. İntihar; Kişinin kendi hür iradesiyle ölümü seçip istemesi ve sonuçlarını bilerek kendisini öldürmesidir.
 
Kişinin haksız yere başkasını öldürmesi gibi (6) kendi canına kıyması da kesin olarak Rabbimiz tarafından yasaklanmıştır. Hatta intiharın başkasını öldürmekten daha büyük bir suç olduğunu ileri süren büyük âlimlerimiz de vardır. Ayrıca “Kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayınız” mealindeki ayette kişinin kendi ölümüne yol açacak davranışlara girişmemesi gerektiği belirtilmiştir.
 
Rasül-ü Ekrem Efendimiz, “Kim kendisini bir şeyle öldürüp (intihar ederse) kıyamet günü o şeyle azap verilir” (7) buyurmuştur. Ayrıca, Allah Rasülü, “intihara karşı tavrını göstermek için, intihar eden bir kimsenin cenaze namazına katılmamıştır; ama ashabına kılmalarını söylemiştir.” (8)
 
Kişinin, Allah’ ın bir emaneti olan kendi canı üzerinde tasarrufta bulunma hakkı yoktur. Büyük acı ve ıstıraplar içerisinde kıvranan insanlar için bile intihar meşru bir yol değildir. Hz. Peygamber, gerek geçmiş ümmetlerden gerekse kendi sahabeleri arasından bazı örneklerle bu hususa dikkat çekmektedir.
 
            Günümüzde intihar faktörleri arasında en önemli yeri maddi ve manevi kayıpların veya kayıp tehditlerinin yer tuttuğu bilinmektedir. Ayrıca intihar eden yada intihara teşebbüs edenlerin başta yakınları ve çevresindekilerinin ne kadar etkilerinin olduğunu iyi bilmeleri gerekmektedir. Hadise olduktan sonra timsah gözyaşı dökmenin bir mantığı yoktur. Ben ne bilem, ben ne bilem feryatları olmaması için neslimizi imanlı, ibadetli, ahlaklı sabırlı ve metanetli yetiştirmek zorundayız. Kim ne kadar üzerine alıyorsa alsın.
 
            Dünya sağlık teşkilatının kayıtlarına göre ülkemizde intihar hadiseleri görülmekle birlikte özellikle batı toplumlarında intihar sosyal bir afet halini almıştır.
 
            O halde değerli kardeşlerim; Dünyaya gönderilişimizin hikmetini, nereden geldiğimizi, ne için geldiğimizi, nereye ve ne için gideceğimizi iyi düşünelim. Hayatın her saatini ilahi rıza doğrultusunda değerlendirelim. Fırsat elden kaçmadan ve ecel gelip çatmadan, yarın ölecekmiş gibi ahiret için hazırlanalım. Kur’an ve sünnet yolundan ayrılmayalım.
 
Mehmet Emin YAĞMUR
Orduzu Kireç Ocağı Camii İmam-Hatibi
İlahiyatçı-İktisatçı
05369696634
1. Tin 4
2. İsra 70
3. Mülk 2
4. Ankebut 64
5. Bakara 85
6. İsra 33
7. Buhârî, Eymân
8. Müslim cenaiz.107

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Emin YAĞMUR Arşivi