Mehmet Zafer

Mehmet Zafer

Bayramınız Bayram olsun

Bir bayram daha kutlanacak, can pazarı olan şu alemde nefsin, canın kurban edildiği, din, mezhep, fırka ayrımcılığı arasında kalıp can pazarının yaşatıldığı eşi benzeri görülmemiş zulümlerin alenen yaşatıldığı bir ortamda, insan ?! ların seyirci kaldığı, hiç uğruna babaların, anaların,tüyü bitmemiş bebelerin kurban edildiği bir bayram….

Suriye’de Halep’te Hazreti Zekeriya Camii’si yakınlarda bir çocuk keskin nişancıya hedef olmamak için oyun oynadığı sokağa bakarak karşılayacak bayramı,
Atme Kampı’nda bir Kürt çocukla, Bir Arap çocuğu el ele vererek kendi ülkesinin toprağından çamurda oynayarak karşılayacak bayramı, yanı başındaki katliamı bir oyun sanarak büyüyecek, bir yardım görevlisinin getirdiği şekeri cebine koyup tekrar sıraya girecek.

Bayram gelecek bembeyaz ayakkabıların alındığı bir sınır köyünde, eller öpülecek, mezarlar ziyaret edilecek, mayınların arasından gelinecek ve eve gidilecek, bayram gelecek…Gece karanlığında kapının çalan sesi ile götürülen babasının gelmediği bayramları düşünecek, şehirde atılan hava fişeklere inat her gün atılan bombalarla geçmiş bayramlar hatırlanacak. Bayram gelecek bir mezarlığa…

Bayram, Bayram olacak Mısır’da, bayram umut olacak Adeviye’de, bayram dua olacak Nahda’da, İskenderiye’de, Sina’da ve Müslümanın kardeş olduğu her yerde…

Bir çocuk, bir aydan fazladır ailesi ile yaşadığı Adeviye Meydanı’nda korku dolu gözlerle annesine bakacak, babası namaz kılarken, yanı başında oynayan akranının öldürülüşü gelecek aklına, tek tek öldürülen komşularına ölümün nereden geldiğini bilemeyecek… Ailesinin çadırı önünde her gün resmini öptüğü sakallı amcanın bayram hediyesi getireceğine inanacak.

Mısır’da bir asker bayramda çocuğuna sarıldığında katlettiği çocuklar gelecek aklına ve bayramını zehir edecek, çocuğuna sarılıp ağlarken, katlettiği çocukların gözlerine bakacak ve yan odaya geçip üniformasını çıkaracak, Nil’de yıkanacak ve çocuğunu alıp Adeviye Meydanı’na gidecek, “Bayramınız bayram olsun” diyecek.

Filistin’de, Keşmir’de, Sudan’da, Irak’ta ve dünyanın bir çok yerinde çocuklar “Bayram gelmiş neyime, anam anam garibem” türküsünü bilmeden söyleyecek.
Kimi şeker bekleyecek kimi bir kilo et,kimi harçlık, kimi tatil için göçecek kimi öldürülmemek için,

Ne mutlu o insanlara ki sevdikleriyle birlikte bayram neşesini karşılayacaklar,çoluk çocuk bir arada bayram sabahı uyanacaklar,eş dost ziyaretine gidip el öpecekler,helallik alacaklar.Büyük bir heves ve heyecanla ev ev dolaşıp hal hatır soracaklar.Gelen misafiri neşe içinde karşılayıp keyifle ağırlayacaklar.Öte yandan yuvası dağılmış olup bu mübarek günde boynu bükük kalanlar olacaktır,ne hal hatır soracakları vardır,ne de sorulacakları,Öyle ya da böyle bir bayram daha geçecek,kiminin gözleri gülecek yüreği kıpır kıpır olacak,kiminin yüreği buruk gözleri yaş dolacak.Allah kimseye enkaz yığını altında bayram yaşatmasın.

Bayramınız Bayram olsun

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Zafer Arşivi