Ağbaba'dan Sert Tepki: 'Taksit Taksit Lütufta Bulunuyorlar

Ağbaba'dan Sert Tepki: 'Taksit Taksit Lütufta Bulunuyorlar
Mali müşavir odaları, Türkiye genelinde çöken maliye sistemi ve artan enflasyon karşısında seslerini yükselterek tepkilerini dile getirdi.

Ağbaba, 6 Şubat depremlerinin ardından Malatya dahil birçok şehirde ticari faaliyetlerin büyük ölçüde zarar gördüğünü belirtti. Şehirlerde işlerini sürdüremeyen binlerce esnaf ve tüccarın memleketlerini terk ettiğini, şehirlerin eski günlerini özlemle andığını dile getirdi. Bunun üstüne Adalet ve Kalkınma Partisi'nin anlamsız direnciyle karşı karşıya kalındığını vurguladı.

“Halkın sesine kulak verilmeli”

Ağbaba, 2023 Mart ayında başlayan olağanüstü durumun bakanlık tarafından bugüne kadar iki kez uzatıldığını hatırlatarak şunları belirtti: ''Şimdi son kez Ağustos ayına kadar uzatılacağı belirtiliyor. Deprem bölgesindeki vergi mükelleflerinin ne ödeme gücü ne teminat gösterebilecekleri herhangi bir dayanakları kaldı. Malatya’da 27 bin 500 bağımsız iş yeri deprem sonrası kullanılamaz hale geldi. Halen 3 bin 500 esnafımız konteynerlerde ticaretini sürdürmeye çalışıyor. Altyapılar sorunlu, internet yok, içme suyu problemi devam ediyor, insanlar ihtiyaçlarını en yakın camiden karşılıyor. Bu zor şartlarda ekmek parası için mücadele eden, işyerleri-evleri yıkılan, yakınlarını kaybeden insanlara taksit taksit lütufta bulunuyorlar. Mevcut ekonomik koşullar, mücbir sebep halinin uzatılmasını zorunlu kılıyor. Malatya halkının ve özellikle esnafların büyük sıkıntı yaşayacağı ortadayken, halkın sesine kulak verilmeli ve bu süre uzatılmalıdır.” dedi.

“Van’da 5 yıl sürmüştü”

2011 yılında Van'daki depremin ardından 5 yıl süren olağanüstü durumun, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ve Gaziantep'in İslâhiye ve Nurdağı ilçeleri için aşamalı olarak uzatıldığını hatırlatan Veli Ağbaba, dedi ki:“Mücbir sebep hali en az 2 yıl olmak üzere şehirler tam anlamıyla ayağa kalkana kadar devam etmelidir. Deprem bölgesinde faaliyette bulunan tüm işyerleri için Şubat 2023 tarihinden mücbir sebep halinin sona erdiği tarihe kadar sigorta prim teşviki sağlanmalıdır. Mücbir sebep hali süresince biriken vergi ve SGK prim borçları için teminatsız yapılandırma imkânı sağlanmalıdır” diye konuştu.

“Muhasebeci ve mali müşavirin yanındayız”

Ağbaba, Türkiye genelinde tüm illerde mali müşavir odalarının birlikte düzenlediği basın açıklamasında, zayıflayan maliye sisteminin ve artan enflasyonun mali müşavirlere yüklenmesine karşı tepkilerini dile getirdiklerini hatırlatarak dedi ki:“Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da onların haklı taleplerinde yanlarında olacağız” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir