TUTANAĞIN FATURASI KESİLDİ

Ülkemizde son yıllarda trafiğe çıkan araç sayısında hızlı artışa karşılık, sürücülerin trafik kurallarına uyma konusunda yeterli hassasiyeti göstermemeleri ve kural tanımazlık anlayışı karşısında her gün yüzlerce trafik kazası meydana gelmektedir.

Zabıta sayısının yetersizliği, kazaya karışanların olay mahallinde uzun süre trafik polisinin gelmesini beklemelerinin önlenmesi ve bu bekleyişten kaynaklanan trafik yoğunluğunun giderilmesini bahane ederek Emniyet Genel Müdürlüğü, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği ve TRAMER (Trafik sigortası Bilgi Merkezi) bir komisyon oluşturarak, 01 Nisan 2008 Tarihi itibarı ile Karayolları Trafik Kanun’un 81 inci maddesinde yer alan hükme işlerlik kazandırmak amacıyla yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında yetkililer artan trafik kazaları karşısında kazalara müdahale etmesi gereken trafik ekiplerini beklemeksizin tarafların anlaşmaları durumunda dolduracakları ‘’Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı’ ’Formülünü oluşturmuşlardır.

Buraya kadar her şey normal, uygulamada model olarak yıllardır sevdalandığımız dipsiz kuyu Avrupa Birliği örnek alınmıştır. Maddi hasarlı kazalarda taraflar kendi aralarında polis, bilirkişi beklemeksizin kardeşçe, kavgasız tutanaklarını tutup olay mahallinden ayrılacaklarmış!!!

Bunun dışında sürücülerin aralarında tutanak düzenleyerek anlaşmayacakları ve trafik ekibi çağırmaları gereken durumlar ise;

Sürücü belgesiz motorlu araç kullanıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanıyorsa.

Sürücüde yaş küçüklüğü varsa.

Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa.

Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise.

Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse.

Trafik Kazasında sadece 3. Kişilere ait eşyalara zarar gelirse.

Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise.

Trafik kazası ölüm ve veya yaralanma ile sonuçlanmışsa bu durumda trafik polisi çağırmak zorunludur.

Kaza anında ölmediysen ve yaralanmadıysan yıkılmadım ayaktayım diyerek kazanın verdiği mutluluk psikolojisiyle aslanlar gibi tutanağını tutacaksın.

Ülkemizde insanlar normal beşeri ilişkilerinde anlaşmakta zorlanırken, uzman diyebileceğimiz trafik görevlilerine karşı çıkmakta iken nasıl olacakta anlaşacak. Hadi anlaştı, medeni bir şekilde sorunu çözdüler; trafikte araç kullanan sürücülerin yüzde kaçı bu tutanağı dolduracak, olayın meydana geldiği alanın krokisini çizecektir.

Diyelim ki krokiyi de çizdi, tabi ki kendisi çizilmezse!!! Krokiyi çizerken kazanın meydana geldiği alanın yol durumu, ana yol, tali yol, bölünmüş yol, yatay ve düşey işaretlemeler gibi faktörleri kimler nasıl işaretlemeyi akıl edecektir?

O psikoloji ile kim haklı haksız noktasında hem hâkim, hem de hekim olup karşılıklı belge kontrolü, kaç promil alkol aldığını, akıl sağlığınızın yerinde olup olmadığına karar vereceksiniz.

Kaza sonrası tutanağı bağlı olduğunuz sigorta şirketine ulaştırdınız, sigorta eksper tayin edip aracınızdaki hasar tespitini müteakip, kaza kusur oranı belirleyecek yer olan TRAMER ( Trafik Sigortası Bilgi Merkezi )’ dir.

Olay mahallini görmeden bilirkişi tespiti yapılmadan tamamen kâğıt üzerinden sanal olarak %50 veya %100 kusurlu değerlendirilmesi yapılmaktadır. Bu değerlendirme sonucunda yapılan itirazlar genelde sigortalının aleyhinde sonuçlanmaktadır.

Yargıya yapılan itirazlarda tekrar olay mahallinde inceleme, keşif ve bilirkişi raporu istenmekte süreç uzamakta ve masraflar artmaktadır.

Tabii ki önemli olan can; mal da canın yongasıdır. En küçük hasar üç beş bin lira tutmaktadır. Yapılan itirazlar sonuçsuz kalmakta, uygulamanın faturası vatandaşa kesilmektedir.

Yetkililerin kararlarına saygılıyız, teşbihte hata olmaz, canı yanan, yüzlerce kişiden biri olarak sanki boğaza nazır rakı, balık muhabbetinde, benimki sıcak olsun kimim ki yanarsa yansın düşüncesinde alınmış bir karara benziyor.

İnsanların mağduriyetlerini ortadan kaldırmak ve yanlışlığın çözümü noktasında, trafik kazalarına müdahale de trafik zabıta ekiplerinizin sayısı yetersiz ise, Türkiye genelinde trafik kazalarına müdahale edecek özel yetişmiş, Alo… Hatlı uzman birimler oluşturup maliyetini sigorta şirketlerine aktarıp sigorta primlerine yansıtılabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi