Prof. Dr. Cengiz YAKINCI

Prof. Dr. Cengiz YAKINCI

Bitkisel zayıflama ürünlerinin kullanımı ne kadar güvenli?

Bu haftaki konuğum İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şahin. Sizleri onun yazısıyla baş başa bırakıyorum. Keyifli okumalar.

Son yıllarda internet üzerinden satılan bitkisel zayıflama ürünlerinin kullanımı artmakla birlikte, bu ürünlerin kullanımlarının ne kadar güvenli olduğu tartışmalı bir konudur. Bu konunun en önemli noktası, piyasadaki ürünlerin içeriklerinin kamuya deklare edilen içeriklerden farklı olabilmesidir.

Bu soruna açıklık getirebilmek adına bitkisel olduğu iddia edilen zayıflama ürünlerinin gerçekte tamamen bitkisel olup olmadığını tespit edebilmek amacıyla İnternet üzerinden satılan bitkisel zayıflama ürünlerinden 9’unu rastgele bir yöntemle seçip incelemeye tabi tuttuk. Her ürünün içeriği Adli Tıpta ve İnönü Üniversitesi Teknoloji Araştırma Laboratuvarlarımızda analiz edildi. Her ne kadar bitkisel ürün olduklarını iddia edilse de incelenen bu ürünlerden üç tanesinde sibutramin, üç tanesinde temazepam + kafein ve üç tanesinde de sadece yüksek dozda kafeinin mevcut olduğu görüldü. Sibutramin içeren ürünlerde sibutramin miktarı 10 miligramdan daha fazla idi. Ayrıca bu ürünleri toksik elementler açısından incelediğimizde, tüm ürünlerde az miktarda da olsa Pb, AL, Ni ve Ba gibi elementlere de rastladık.

Yaptığımız incelemeler sonunda tamamen bitkisel olduğu iddia edilen zayıflama ürünlerinin içeriğinde sibutramin ve temazepam gibi kullanım dozajları doktor takibinde yapılması gereken farmakolojik maddeler olduğu da ortaya çıktı. Ayrıca bu ürünlerin toksik metallerle kontamine olmuş olmaları da mümkün. Gerçek içeriğini bilmeden ve doktor kontrolü olmadan kullanılan bu ürünler, ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Olası zararlı etkilerini azaltmak için kontrolsüzce satılan ve temin edilmesi çok kolay olan bu ürünleri, gerek içerik açısından gerekse satış açısından sıkı yasal kurallara ve kontrol mekanizmalarına tabi tutulması şarttır.

Zayıflamak isteyen insanlar içeriğini bilmeden ve gerekli yasal prosedürden geçmeden piyasaya sunulan tüm zayıflama ürünlerinden uzak durmalı ancak gerekli durumlarda diyetisyen ve doktor kontrolü altında sağlık açısından uygun olduğu tespit edilmiş ürünleri kullanma yoluna gitmelidirler. Aksi hâlde tansiyon, kalp rahatsızlıkları hatta ölüme giden sonuçlarla karşılaşmaları olası durumlardandır.

Not: Bu bilimsel çalışmaya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22354083

B Ozdemir, I Sahin, H Kapucu, O Celbis, Y Karakoc,S Erdogan and Y Onal “How safe is the use of herbalweight-loss products sold over the Internet?” Human and ExperimentalToxicology, 1–6,(2012).

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof. Dr. Cengiz YAKINCI Arşivi