Malatya'nın Tarihi Zenginlikleri ve Turistik Noktaları

Malatya'nın Tarihi Zenginlikleri ve Turistik Noktaları
Malatya, zengin tarihi eserleriyle her yıl yerli ve yabancı turistleri cezbediyor; Ulu Camii, Karahan Camii ve Aslantepe Antik Kenti gibi önemli noktaları keşfetmek için ideal bir destinasyon.

Malatya, doğa ve inanç turizmiyle birlikte tarihi eserleriyle de her yıl binlerce ziyaretçi çekiyor. UNESCO'nun önde gelen sit alanlarından biri olan Arslantepe Höyüğü'nü görmek için Türkiye dışından da turistler geliyor ve kentin çeşitli tarihi yapılarını da ziyaret etmekten kaçınmıyorlar.

ev1.webp

Malatya, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, geçmişin izlerini taşıyan önemli bir şehirdir. Malatya'nın ilk yerleşim yeri, günümüzde Bahçebaşı Mahallesi'nde bulunan Arslantepe Höyüğü'dür.

hoyuk.webp

Romalılar ve Bizanslılar döneminde büyük bir şehir haline gelen Antik Malatya, etrafı surlarla çevrili olarak doğuda askeri bir üs olarak öne çıkmıştır. Daha sonraki yüzyıllarda sürekli olarak egemenliği değişen bu bölge, devletlerin ilgi odağı olmuştur.

duvar.webp

Selçuklu ve Beylikler döneminden sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolüne geçen Eski Malatya, Osmanlı'nın son dönemlerinde bölgede çıkan isyanlar ve Osmanlı ordusunun bir kışı burada geçirmesi sonucu terkedilmiştir. Cumhuriyet Dönemi'nde Malatya'nın il olmasının ardından Eski Malatya, 1928 yılında belediye, 1932 yılında ise nahiye statüsü kazanmıştır. 1987 yılında, burada yaşamış olan Türk İslam komutanı ve kahramanı Battalgazi'nin onuruna ismi Battalgazi olarak değiştirilmiştir. Battalgazi, turizm açısından zengin bir ilçedir.

cami.webp

Özellikle tarihi eserler, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Bölgenin önemli görülmeye değer alanları arasında Selçuklu döneminden kalma Ulu Camii, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Elvan Hamamı, Ahmet Duran Mescidi ve Türbesi, Akminare Camii, Alacakapı Mescidi, Emir Ömer Mescidi, Ertunan Evi, Eski Malatya Kale Surları, Halfetih Minaresi, Kanlı Kümbet, Karahan Camii, Kırkkardeşler Şehitliği, Melik Sunullah Camii ve Minaresi, Namazgah, Nefise Hatun Kümbeti, Şahabiyye-i Kübra Medresesi, Şişman Han, Sitti Zeynep Kümbeti, Sütlü Minare Camii, Toptaş Camii, Usta ve Şegirt Kümbetleri ile Zeynel Bey Mescidi bulunmaktadır. Ayrıca Aslantepe Antik Kenti ve Venk Kilisesi de ilçenin önemli turistik noktaları arasında yer almaktadır. Hasan Basri'nin ve Zeynal Abidin'in türbeleri de ilçeye canlılık katmaktadır.

cami1.webp

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir