Türkiye Cumhur’u ile Reisini Seçiyor

Türkiye tarihinde ilk defa 367 dayatmasına takılmadan,  cumhur’u ile reisini seçiyor. Aslında cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk olacak yıllardır yerleşik düzen dediğimiz vesayetçi anlayışın sonlandırılıp sivil profilli bir cumhurbaşkanı seçilmesiydi.

Rahmetli Turgut Özal’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle bir ilk gerçekleşti. Bugün tartışılan başkanlık- yarı başkanlık sistemi, cumhurbaşkanı siyasetin dışında, tarafsız olmalı tartışmaları o günlerde başladı. Sancılı gecen süreç, engellemelere rağmen 2010 referandumuyla cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 367 dayatması, milletin iradesi ile sonlandırılmış oldu.

Türkiye’nin temel problemi yeni anayasanın olmayışı, 12 Eylül ürünü mevcut anayasa ile cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilmesidir.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kısa bir süre kala adaylar sahada, mitinglerle ikna amaçlı milletin beklentilerine yönelik vizyonlarını açıklıyor.

 Muhalefetin ‘’ çatı’’ adayı Eklemeddin İhsanoğlu;  İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliğine seçilmiş saygın, diplomat bir akademisyendir.  CHP ve MHP tarafından Ortadoğu ve Batı ile iyi bütünleşmiş, tarafsız,  laik, siyasetin dışında, muhafazakâr, demokrat aday olarak sunulmaktadır.

MHP tabanında belirsizlik yaşansa da parti içerisinde kabul görmüş, CHP’de ise tabanıyla birlikte özellikle parti içerisinde ‘ulusalcı‘ kanat tarafından yüksek sesli itirazlara neden olmuştur.

Muhalefetin taban tabana zıt,  farklı söylem ve liderlikle birlikte,  Cumhurbaşkanı’nın halkoyuyla seçiliyor olması, siyasi rekabetin yoğun yaşanacağı bir atmosfer içerisinde İhsanoğlu’nun Erdoğan’a karşı başarılı olacağını sanmıyorum.

İnsanoğlu’nun kaybetmesi muhalefetin hanesine eksi, özellikle Kılıçdaroğlu’nu parti içerisinde sıkıntılı bir sürece itecektir.

HDP ‘nin adayı Selahattin Demirtaş; cumhurbaşkanı seçimiyle Türkiye genelinde Kürtlerin alabileceği maksimum oy miktarını görmek istese de CHP’ye küskün Aleviler ve soldan alacağı oylar,  hatırı sayılır olmayıp seçimin ikinci tura kalması durumunda belirleyici rol üslenerek partisinin siyasi kimliği adına önemli kazanımlar sağlayacaktır.

AK Parti’nin adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan;  uzun yıllar siyasetin içerisinde 12 yıl kesintisiz devam eden bir iktidarın siyaset arenasında milletin teveccühünü kazanmış,  başarı grafiği sürekli yükselen muhafazakâr, karizmatik bir lider.

Haliç kongre merkezinde düzenlenen Ak Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Başbakan Erdoğan’ın yeni vizyon açıklamasından önemli notlar;

İlk defa halkın seçeceği bir cumhurbaşkanı olarak devletle, milletin kucaklaşmasını sağlayacağı
Yeni Türkiye vurgusu
 ‘’Değişim’’ vizyonu
Anayasal hak olan yetkileri tam anlamıyla kullanacağı
Yeni anayasa vurgusu
Tam olarak ifade edilmese de satır aralarında, Türkiye’nin yeni başkanlık sistemi ile tanışacağı
Devlet içinde ‘’illegal’’ yapılanmalar ile ilgili mücadelenin devam edeceği

Cumhurbaşkanı Tarafsız Olur mu?

Cumhurbaşkanları anayasa gereği tarafsız ve siyasetin dışında olmak durumundadır. Ancak geçmişten günümüze yaptığımız gezintide işin renginin öyle olmadığını görüyoruz. Bunun en güzel örneğini Star yazarı  Ahmet Taşgetiren  yazısında ifade buyurmuşlar.

‘’Başbakan Erdoğan MÜSİAD’daki konuşmasında “Devlet ile millet kucaklaşacak, devlet ile millet arasındaki mesafe tamamen kapanacak” diyor. Bu söz, içeriği doldurulduğu takdirde, gerçekten Çankaya’yı yeni bir formatın içine sokacak.

Aslında, hiçbir biçimde Cumhurbaşkanı, “siyasetin dışında” kalmış değildir. Geçen günlerde Star, Ahmet Necdet Sezer’in “siyasi hamleleri”ni de derleyip toplayıp sundu, Abdullah Gül’ünkini de. Cumhurbaşkanının durduğu yer şu veya bu olabilir, ama yasaları onaylayıp onaylamamak başta olmak üzere her davranışı kesin olarak siyasetin içindedir. Sezer’in, yabancı konuklarının onuruna verdiği resepsiyonlarda Başbakan Erdoğan’ı eşli davet etmemiş olması vıcık vıcık siyaset değilse neydi? İlk Ak Parti hükümeti kurulurken bakan vetoları neyin nesi idi? Muhalefet sayın Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde tüm onaylamalarını ve vetolarını siyasi çerçevede görmedi mi?’’
 
Cumhurbaşkanlığı seçimine kısa bir süre kala üç aday da başarılar temenni eder, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dilerim.
            
 
twıtter daniscoban

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi