6 Şubat sarsıntıları sonrasında, birçok yapı ağır hasar gördü veya yıkıldı. Deprem sonucunda bazı binalar ise ortalama hasar raporu aldı. Orta hasarlı binalar için verilen süre, yayımlanan resmi bildiri ile ertelendi. Orta hasarlı yapılar için yeni düzenleme yapıldı. Buna göre, 5 Nisan'da belediyelerin karara varması gereken binalar için ekstra 3 aylık süre tanındı. Belediyelerin kararlarını 5 Temmuz tarihine kadar vermeleri gerekmekte. Evrakların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na (ÇŞB) sunulması için son tarih ise 12 Temmuz'dur.
Yayımlanan genelge de; “7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun'un Geçici 27 inci maddesinde *6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde orta hasarlı olarak tespit edilen ve güçlendirilmesi fen ve sanat kurallarına göre elverişli olmadığı için yıktırılan konut, işyeri ve ahırla ilgili 29 uncu maddenin üçüncü ve sekizinci fıkraları hariç olmak üzere, ağır hasarlı konut, işyeri ve ahıra ilişkin hükümleri uygulanır." ifade edilmiştir.Kanun hükümlerinin uygulanmasına dair yöntem ve kurallar İlgi Resmi Yazımızla belirtilmiştir.İlgi Genelgede; izin verme yetkisine sahip kuruluşların güçlendirme izni için yapı ruhsatını 05.04.2024 tarihine kadar düzenleyerek, izin verilen veya izin verilmemesi uygun bulunan binaların listelerini 12.04.2024 tarihine kadar İl Afet ve Acil Durum Yönetimi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne askı ilan kodu, net adres bilgileri ve tapu kayıt bilgilerini içerecek şekilde bildireceği ve 1 yıl içinde (05.04.2025) güçlendirme gerçekleştirilerek yapı kullanım izni belgesinin de düzenlenmesi gerektiği belirtilmiştir.
Gelinen noktada, yetkili kurum ve vatandaşlar arasında çeşitli sebeplerden dolayı ruhsat süreci tamamlanamamış binalarla ilgili olarak, İlgi Genelgesinde belirtilen 29.12.2023 tarihine kadar başvurunun gerçekleştirilmiş olması ve "yapı kullanım izin belgesi" düzenlenmesi için tanınan 1 yıllık sürenin sona erdiği 05.04.2025 tarihinde herhangi bir değişiklik olmaksızın;
1- Ruhsat vermeye yetkili idarelerimize "yaptı ruhsatı" düzenlemeleri için 05.07.2024 tarihine kadar ek süre verilmiştir.
2- Yapı ruhsatı verilen veya ruhsat verilmesi uygun görülmeyen binaların listelerinin ise 12.07.2024 tarihine kadar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne askı kodu, açık adres bilgileri ve tapu kaydı bilgilerini içerecek şekilde bildirilmesi gerekmektedir.
3- Süresi içerisinde ruhsat vermeye yetkili idarelerce bildirimi yapılmayan binalarla ilgili olarak, 7269 Sayıl Kanunun 13'üncü maddesi (b) fikrîsi hükümlerine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İI Müdürlüğünün ana çözüm ortağı olduğu afet enkaz kaldırma grubu koordinasyonunda, hasar tespit sürecinin kesinleştiği tarihler (kesin hasar tespit ilan/ itiraz varsa itiraz ilanı/ idari yargı kararı tarihleri) dikkate alınarak yekim işlemlerinin başlatılması gerekmektedir.
Orta hasarlı binalardan hak sahibi kabul edilen afetzedelerin, hak sahipliği bakımından ağır hasarlı gibi değerlendirilerek konut kurasına dahil edilebilmesi, kura ve yıkım işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülerek Vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin önlenmesi için ruhsat alınan binalara ilişkin verilerin Genelge kapsamanda İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir.
Valiliğinize ruhsat vermeye yetkili tüm idarelere gerekli bildirimlerin yapılmasının sağlanması ve yukarıda belirtilen hususlarda gecikmeye mahal verilmemesini önemle;
Arz/rica ederim.