Malatya Kayısı Üreticileri Derneği Başkanı İbrahim Tanberk, medya mensuplarına yaptığı açıklamada, TARSİM sigortası bulunmayan çiftçilerin bütün doğal afet zararlarıyla tek başına kaldığını ifade etti.
Tanberk, basın toplantısı düzenlediği alanda şu sözlerle devam etti:
“Fırtınada kayısı ağaçları kökünden sökülmüş dalları kırılmış olgunlaşmış kayısılar yere serilmiştir. Kayısının olgunlaşma safhasına kadar bölgesel olarak 5-6 defa ilaçlama. En aza 2 defa gübre atma masrafları kayısı maliyetini yükseltmiştir. Meydana gelen fırtınada dökülen kayısıların bir kısmı olgunlaşmamış; dolayısıyla islime verilemez, gün kurusu olmaz. Olgunlaşmış olanların da bir kısmı yere düştüğünde parçalanmış olup değerlendirilemeyecek durumdadır. Bu nedenle dökülmüş olan kayısıların ancak 3 de biri kurtarılacak durumdadır.
TARSİM, tespit yapamadı!
Fırtına bölgesindeki kayısı bahçelerin bir kısmı sigortalı bir kısmı sigortasızdır. Sigortalı olan bahçelerde hafta sonu olması nedeni ile TARSİM ekipleri bölgede tespit yapamamış olup yere düşen kayısılar güneş altında bozulmuştur. Sigortalı bahçeler de zararın bir kısmı karşılansa da sigortasız bahçeler tüm zararı ile baş başa kalacaktır.”
Her Ağaç Başı 500 Tl Destek İstiyorlar!
Açıklamalarının devamında Tanberk, sel, yangın, deprem, fırtına, kar, dolu gibi doğal afetlerin benzer etkilere sahip olduğunu belirterek, bu tür afetlerde oluşan zararların tamamının karşılanması gerektiğini vurguladı. Fırtınanın da zarar kapsamına alınmasını üreticiler adına talep eden Tanberk, ağaç başına 500 TL'nin uygun bir miktar olduğunu belirtti.
Destek sağlanamadığı durumda kayısı maliyetinin iki katına çıkacağını dile getiren Tanberk, üreticilerin tamamen zarar edeceğini belirtti.
TARSİM tarafından değerlendirilmemiş bahçelerin acilen incelenmesini talep eden Tanberk, Tarım İl Müdürlüğü'nden tüm alan için hızlı şekilde zarar tespitleri yapılmasını istedi.
Tanberk şöyle devam etti: “6 Şubat depreminden buyana her gün deprem yaşarken yok olan varlıklarımıza birde KAYISI depremi eklenirse ayakta kalamayacak hale geliriz. Kayısı üreticileri olarak her depreme dayanarak ayakta almaya köylerimizi terk etmemeye gayret ediyoruz. Eğilen bedenlerimizin düşmemesi için devletin şefkatli kollarında ayakta durmaya ihtiyacımız var.” ifadelerine yer verdi.