Bir Şehir İzlenimleri:SAMSUN

Samsuna ve yol arkadaşım Hamza’ya ithaftır.

Gençlik ve Spor Bakanlığının Kültürler arası değişim projesi kapsamında Malatya’dan kırk genç Samsuna gittik. Bakanlığın bu gibi projeleri gayet önemli ve yerinde. Türkiye’nin  çeşitli yerlerinden gençler farklı şehirleri görme imkanı buluyor.Projeler sayesinde Türkiye gençliği tanışma ve kaynaşma fırsatı yakalıyor.İşte bu tam bir kültürler arası değişimdir.Daha öncede belirttiğim gibi proje kapsamında samsuna gittim.Samsun Karadeniz bölgesinin zengin yeşilliğine güzel bir örnek.Şehir gelişmiş fakat Türkiye genelinde olduğu gibi Alış Veriş Merkezleri(AVM) ve betonlaşma fazla bu da şehrin sahip olduğu yeşilliği boğuyor.Ayrıca Karadeniz şehre ayrı bir güzellik katmış.Şehirde Sakarya’da ki Çark Caddesi Malatya’da ki Kanalboyu  Caddesi gibi bir cadde var.Burası Çiftlik Caddesi.

Çiftlik Caddesi gençlerin ve Samsun halkının uğrak yeri. Bir de Mecidiye Caddesi var.Sağ-Sol kavgalarının yaşandığı dönemde –Allah bir daha yaşatmasın- Sağcılar Mecidiye Caddesinde Solcular Çiftlik Caddesinde gezinirlermiş.Şehir merkezi büyükçe,Tütün İskelesi yoğunluğuyla dikkat çekiyor.Tütün İskelesi M. Kemal’in Samsuna ayak bastığı yer.Bandırma bu iskeleye demir atmış.Ayrıca sahil şeridi boyunca yapılan fayton turları yerli-yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.Şehrin yaşanılabilirliği yanında gezilip görülecek bir çok yeri var.
   
Amisos Tepesi 

Amisos Tepesi ya da eski adıyla Baruthane Tepesi, MÖ 3. yüzyıla tarihlenen ve 28 Kasım 1995 tarihinde keşfedilen sit alanı. Tümülüslerdeki mezar odaları korumaya alınmadan önce defineciler tarafından keşfedilmiş ve soyulmuştur. Bu nedenle mezar yapılarının bazı kısımları hasarlı durumdadır.

2004-2005 yıllarında yapılan kazılarda tümülüs’ün Helenistik Dönem'e ait olduğu saptanmış ve Pontus Krallığı'nın üst düzey yönetici ailelerinden birine ait olduğu düşünülen bir mezar yapısı olduğu tespit edilmiştir. Mezar odalarında yapılan kurtarma kazılarında Amisos Hazinesi adı verilen bir takım gömütler de bulunmuştur ve bu buluntular günümüzde Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi  'nde sergilenmektedir.

2008 yılında tamamlanan çalışmalar sonrasında turizme hizmet edecek şekilde yeniden düzenlen tümülüslere Amisos Tepesi adı verilmiş ve mezar odaları ziyaretçilere açılmıştır.Bu tepenin karşısında sahil şeridine yapılan iki büyük aslan heykeli dikkatten kaçmıyor.

Amazon Köyü ve Zeyna


Amazon topluluğu kadının egemen olduğu bir toplum, güçsüz oldukları için etrafı denizle çevrili yerlerde yaşamışlar.Aralarında erkek barındırmayan amazonlar soylarını devamı için yılda bir kez karşı kavimle beraber olmuşlar.Doğan çocuk erkek olursa küçük yaşta sakat bırakıp köle olarak kullanırlarmış.Doğan çocuk kız olursa askeri eğitim verip aralarına katarlarmış.Yani Amazon topluluğu erkeklere savaş açmış.İşte Zeyna Amazonların kahramanı.Filminden aşina olduğunuz Zeyna…Köyün girişine yakın yerde Zeynanın heykeli var.Köye gelen ziyaretçileri karşılıyor.
 
Atatürk Figürleri

Tüm bunların yanında şehirde Atatürk figürlerinin çokluğu dikkatten kaçmıyor. Bu da Padişahın haberi dahilinde M.Kemalin Kurtuluş Savaşı için samsuna çıkmasından kaynaklanıyor olsa gerek…

Sözün kısası Samsunu hala görmediyseniz gezi programınızda bir eksiklik var demektir.
 
Özlü Söz: Her şey incelikten, insan kabalıktan kırılır. Atasözü
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi