Türkiye'nin Sağlık Harcamalarında OECD Ülkelerine Kıyasla Düşük Payı

Türkiye'nin Sağlık Harcamalarında OECD Ülkelerine Kıyasla Düşük Payı
Sönmez'e göre, Türkiye, OECD ülkelerine kıyasla Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın sadece %3,7'sini sağlık harcamalarına ayırarak düşük bir oran sergiliyor.

Artan döviz kuru sebebiyle piyasada ilaç bulmak zorlaşan vatandaşlar, önümüzdeki zamanlarda ilaç temininde daha fazla güçlük yaşayacaklar. 14 Mayıs, Bilimsel Eczacılık Günü'nde Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez'in yaptığı basın açıklamasında, bu yıl katılım payı hariç olmak üzere vatandaşların ödemesi gereken ilaç fiyat farkının 20 milyar TL'yi aşabileceği öngörülüyor.

Sönmez, Türkiye'nin OECD ülkelerine kıyasla Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın sadece yüzde 3,7'sini sağlık harcamalarına ayırdığını belirterek şunları ifade etti: “Toplam sağlık harcamalarının GSYH oranı 2021 yılında yüzde 4,6 iken 2022 yılında daha da düşerek yüzde 3.7 olmuştur. Bu durum; Geri ödeme kapsamında yer alan ilaçlarda kısıtlamalara gidilmesi, hastalarımızın cebinden çıkacak ilaç fiyat farklarının daha da artması, (ki 2024 yılında katılım payı haricinde vatandaşlarımızın cebinden çıkacak ilaç fiyat farkının 20 milyar TL’yi bulacağını öngörüyoruz), ilaç yoklukları ve ilaca kısıtlı erişim sorunları, yeni keşif - yeni nesil ilaçların ülkemizde erişime açılamaması ve hastalarımızın yeni tedavi olanaklarından faydalanamamaları, yarım kalan tedaviler nedeni ile oluşan yeni komplikasyonların hasta güvenliğini ve sağlık bütçelerini daha fazla tehdit etmesi şeklinde özetlenebilecek pek çok istenmeyen sonucu da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle hastalarımızın tedavileri için ihtiyaç duydukları ilaçlara erişimi sağlanmalıdır. Ödemek durumunda kaldıkları ek tedavi maliyetlerinin azaltılmalıdır. Zamanında ve doğru müdahalelerle hastalıkların tedavisi ve engellemesi adına Ulusal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içerisinde sağlığa ayrılan payın artırılması, sağlık bütçesi içerisinde ilaca uygun oranlarda pay ayrılması zaruridir.” ifadelerinde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir