Moto Kuryeler için Yeni Gelir Vergisi Düzenlemesi: 2025'te Yürürlüğe Girecek

Moto Kuryeler için Yeni Gelir Vergisi Düzenlemesi: 2025'te Yürürlüğe Girecek
2025 yılından itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeyle, moto kuryelerin 2024 yılı için belirlenen 3 milyon lira sınırını aşan gelirleri için gelir vergisi beyannamesi verme yükümlülüğü doğacak.

Bayramdan sonra Meclis'e sunulacak olan yeni kapsamlı yasada, motosikletli kuryelerin vergilendirilmesiyle ilgili bir düzenleme üzerinde çalışıldı.

Özellikle pandemi sürecinde popüler hale gelen motokuryecilik sektörü, birkaç yıl içinde hızla büyüyerek önemli bir endüstri haline geldi. Sigortalı çalışan motokurye sayısının 140 bin civarında olduğu, sigortasız çalışanların da eklenmesiyle bu rakamın 350 binleri bulduğu tahmin ediliyor.
Bir işveren bünyesinde ücretli olarak çalışan motokuryelerin vergilendirme açısından herhangi bir sorunu bulunmuyor. Zira işverenleri tarafından ödenen ücretler, gelir vergisine tabi tutulmakta ve ilgili işletme tarafından beyan edilerek vergi dairelerine yatırılmaktadır.

Sorun, motokuryelerin bağımsız olarak çalışıp kendi hesaplarına gelir elde etmeleri durumunda ortaya çıkıyor. Bu şekilde sürekli motokurye faaliyetinde bulunulması ve gelir elde edilmesi halinde, elde edilen gelir ticari kazanç olarak vergilendirilmelidir. Bu durum, ticari kazanç sahibi olarak vergi mükellefiyeti kaydı yapılmasını, ticari defter tutma zorunluluğunu ve vergi beyannamesi verme gibi birçok vergisel yükümlülüğün yerine getirilmesini gerektirir.

Torba yasa teklifi ile moto kuryelerin gelir vergisi kapsamına alınması öneriliyor. Bu düzenleme kapsamında, moto kuryelerin vergilendirilmesi sosyal medya fenomenleri gibi daha basit bir usul ile gerçekleştirilecek ve belirli bir tutara kadar sadece stopaj yoluyla vergilendirilmeleri sağlanacak.
Eğer bu düzenleme yasalaşırsa, moto kuryelerin Türkiye'de faaliyet gösteren bir bankada hesap açmaları gerekecek ve tüm gelirlerini bu hesap üzerinden tahsil etmeleri istenecek, benzer şekilde sosyal medya fenomenlerinin uyguladığı usul ile vergilendirilecekler.

Bankalar, bu özel hesaplara aktarılan hasılat tutarları üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapacak ve bu tevkifatı ilgili yıl için vergi dairesine beyan edip ödemekle sorumlu olacaklar.

Eğer hesapta toplanan yıllık brüt hasılat, ilgili yıl için belirlenen limitin (2024 yılı için 3 milyon lira) altında kalırsa, moto kuryeler bu gelirler için vergi beyannamesi vermek zorunda kalmayacaklar; çünkü banka tarafından %15 oranında vergi kesintisi yapılmış olacak.

Moto kuryelerin kazancı, ilgili yıl için belirlenen sınırı aşarsa (2024 yılı için 3 milyon lira), elde ettikleri tüm gelirler için yıllık gelir vergisi beyannamesi verme zorunluluğu doğacak.

Moto kuryecilik faaliyetinin gelir vergisi kapsamına alınması planlanan düzenlemenin 2025 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir