Hoca Ahmet Yesevi Konferans salonunda düzenlenen konferansa, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Kayhan Tetik, konuşmacı olarak katıldı.
Süt bezlerini ve kanallarını döşeyen hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalmalarına meme kanseri denildiğini belirten Tetik, meme kanserlerinin yüzde 70’inde risk faktörü olmadığını geriye kalan yüzde 30’unda risk faktörlerinin çoğu önlenebildiğini kaydetti.
Mevcut risk faktörlerinden bahseden Tetik, “İlk adet yaşının 11’den küçük olması, menopoz yaşının 55’den büyük olması, ilk doğumun 40 yaş üstünde yapılması meme kanseri riskini arttırır, brca-1 ve brca-2 gen mutasyonları olan kadınlarda yüzde 80 meme kanseri gelişmektedir, bu gen mutasyonları aile öyküsü olanların üçte birinde bulunmaktadır” dedi.
Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapıldığını açıklayan Tetik, “Aynanın karşısında gözlemle, duşta ayakta kendini muayene ederek, sırtüstü yatarken muayene ederek, parmak uçlarınızın iç yüzeyleri ile dairevi hareketler yapın” şeklinde konuştu.
Meme kanserinin uyarıcı belirtiler kitle, anormal büyüme, sarkma olduğunu ifade eden Tetik “Cilt renginde değişiklik meme ucunda veya derisinde kaşıntı, pullanma, kızarıklık, lenf bezlerinde büyüme, kolda anormal bir şişmedir. Mamografi, memenin tanı amacıyla düşük dozda çekilen bir röntgen filmidir. Memede ele gelmeyecek kadar küçük kitleleri tespit edebilir” ifadelerini kullandı.
Beslenme ile ilgili bilgi veren Tetik, “Yağdan zengin beslenme, fazla alkol kullanımı, yüksek dozda radyasyona maruz kalma, fiziksel aktivite eksikliği, yaş, menopoz sonrası şişmanlık meme kanseri riskini arttırır, haftalık 4 saat veya daha çok egzersiz meme kanseri riskini yüzde 60 azaltır” diye konuştu.
Tetik, kendi kendine meme muayenesi ya da hekim muayenesi, ultrasonografi, mamografinin meme kanseri tarama ve erken tanı yöntemleri olduğunu söyledi.