Hava kirliliği, günümüzdeki en büyük çevresel sorunlardan biridir. Katı, sıvı ve gaz halinde bulunan zararlı maddelerin havada normalden fazla miktarda bulunmasıyla meydana gelir. Bu durum, insan sağlığı, canlı yaşamı ve ekolojik denge üzerinde birçok olumsuz etkiye yol açar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre, Türkiye genelinde hava kirliliği değerleri oldukça yüksek. Ülkede kirliliğin olmadığı bir şehir bulunmamaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre Türkiye’de, havası temiz şehir bulunmamaktadır. Havası diğer illere göre en kirli olan beş kent ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya. 6 Şubat depremleriyle sarsılan Malatya, şimdi de kirli havaya maruz kalmaktadır. Deprem sonrasında birçok bina yıkıldı veya zarar gördü. Bu binalardan çıkan toz ve enkazlar, hava kirliliğinin artmasına neden oldu. Ayrıca, ısınma için kullanılan kömür ve odun gibi fosil yakıtlar da hava kirliliğini artırmaktadır. Hava kirliliği, Malatyalılar için yeni bir tehdit oluşturmaktadır. Özellikle solunum yolu hastalıkları olanlar ve çocuklar risk altındadır. Hava kirliliği, astım, bronşit ve akciğer kanseri gibi hastalıkların riskini artırmaktadır.
DEPREM HAVA KİRLİLİĞİNİ ARTIRDI
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde ise yıkım faaliyetleri, enkaz tozu ve ısınma için açıkta ateş yakılması gibi sebeplerle ulusal sınırların 2.5 katına, DSÖ kılavuz değerlerinin ise 7.5 katına ulaştı.