Malatya, Kahramanmaraş merkezli depremlerle büyük bir yıkım yaşadı ve artçı depremler devam ediyor. 25 Ocak'ta AFAD verilerine göre 5.2, Kandilli verilerine göre ise 5.3 büyüklüğünde olan deprem, kentin zeminiyle ilgili tartışmaları beraberinde getirdi.
Uzun yıllardır Malatya'da çalışmalar yürüten Jeoloji Profesörü Prof. Dr. Mehmet Önal, “5.3 büyüklüğündeki deprem Salkonak (Yeşilyurt) civarında Çelikhan-Tekederesi arasında 6 Şubat depreminde kırılmayan DAF segmenti üzerinde oldu. Artçı depremlerin 2-3 yıl sürebileceğini söyledim. Malatya'da hala 12-14 katlı orta hasarlı binalar güçlendirilmeye çalışılıyor” açıklamasında bulundu.
Önal, yaşanan depremlerin ardından kentin zeminiyle ilgili olarak “Malatya'ya 23 kilometre uzaklıkta olan 5.3 büyüklükteki depremin Malatya'da fazla hissedilmesinin nedeni; maalesef Malatya zemininin kötü olduğunu kanıtlıyor” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, “Malatya’nın Bostanbaşı yöresi, depreme dayanıksız zemin türü dediğimiz ayrılmamış kuvaterner yani kalın alüvyonel üzerine kuruludur. Yöre, her 5,2 ve üzeri, 470 TNT üzeri patlayıcısına eş değer depremde Mercalli Şiddet Ölçeği'ne göre VII(7) ve üzeri şiddette hissetmektedir” bilgisini paylaştı.
Öğüt, “Bostanbaşı yöresinde 4 ve üzeri kat izni verilmemek suretiyle yapılaşma komple yatay mimari olması gerekiyor. Şu anda bu bölgeden ev kiralanmaması gerek diye düşünüyorum, çünkü yapıların durumu tam olarak net değil. Sebebi, ağırdan ortaya, ortadan az hasarlıya nasıl çevrildiği belli olmayan yapılarca doludur” uyarısında bulundu.