Malatya’da Antibiyotik Sorunu Büyüyor

Malatya’da Antibiyotik Sorunu Büyüyor
Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, “Antibiyotiklerde ciddi sıkıntı yaşıyoruz. 5-10 tane antibiyotik geliyor.''

Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük hasara neden olduğu Malatya'da, eczacılar zorlu şartlarda hizmet veriyor. Kentte faaliyet gösteren 225 eczane, ilaç temini konusunda zorluklar yaşarken, ilaç sıkıntısı büyük bir sorun haline geldi.

“FİYAT ARTIŞLARIYLA BAŞA ÇIKAMIYORUZ”

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, 25 Aralık'ta ilaç fiyatlarında uygulanan yüzde 25'lik zamın ardından ilaç fiyatlarının 17.55 seviyesine yükseldiğini belirterek,

“Euro 33 liraya yaklaştı. 33 ila 17.55 arasındaki makas farkından anlaşılacağı üzere giderlerin karşılanamayacağı bir dönemde ilaç fiyatlarının bu denli aşağıda kalması gerçekten sürdürülebilir değil. Euro ve Dolar sürekli artış pozisyonunda, ilaca zammı da senede bir defaya endeksleyince maalesef aradaki makas farkı yüzde 25 ya da 30’luk bir zamla kapatamıyoruz. Asgari ücrete yaklaşık yüzde 50 zam geldi. İlaç sanayisinin istihdam ettiği insan sayısı çok fazla, giderler ciddi boyutta arttı. Giderler ciddi boyutta artmışken bunun yüzde 50’lik bir zamla toparlamak mümkün değil” dedi.

“İL DIŞINDAN İLAÇ GETİRİYORUZ”

Sönmez, ilaç yokluğunun sorumlusunun eczacılar olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Sağlık Bakanlığına sesleniyoruz; lütfen ilaç sanayi ile ilgili sorunu çözsünler. 3-4 ayda bir ilaç kurunu düzenlesinler. Yerli ilaç sanayisine hızlı bir şekilde geçmemiz lazım, bu en büyük eksiklik. Ancak bu şekilde toparlanabiliriz dışa bağımlı bir şekilde yaşamamız günü kurtarmak olur. Eczacılar kendi araların birbirlerine “Elinizde bu ilaç var mı?” diye soruyor. Zaman zamanda il dışından ilaç getiriyoruz. Ne yaparsak yapalım yetemiyoruz.”

“5-10 TANE ANTİBİYOTİK GELİYOR”

Kış aylarında özellikle en çok antibiyotik ihtiyacının olduğunu aktaran Sönmez,

“Salgının en büyük ilacı antibiyotik. Antibiyotik olmadan o hastanın tedavi olması mümkün değil. Şu sıralarda antibiyotiklerde ciddi sıkıntı yaşıyoruz. 5-10 tane antibiyotik geliyor. Sağlık Bakanlığı’na “İlaç yok” dediğimizde onlara göre var çünkü 5 tane ilaç var. 5 ilaç olduğunda “Yok” diyemezsiniz ama biz geçmiş yıllarda kış döneminde bir ayda bin tane antibiyotik satıyorken şu an 5-10 taneyle günü kurtarmaya çalışıyoruz. Bu şekilde hastalara yetebilmek mümkün değil, vicdanen rahatsız oluyoruz. İlçede görev yapan eczacılarımız oradaki doktorlarla iletişime geçip hangi ilaçların olduğunu söylüyoruz ve bir şekilde hastaların mağdur olmalarının önüne geçmeye çalışıyoruz ama büyük şehirlerde, merkezlerde bu çok zor. Onun için artık ilaç krizine son verilsin ve ilaç sanayisiyle masaya oturularak geçici değil kalıcı çözümler üretilsin, artık bizde hastalarla karşı karşıya kalmayalım. Hastalara da bizlere de yazık” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir