Malatya’da 22 Hektar Alan Çalışması

Malatya’da 22 Hektar Alan Çalışması
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya merkezdeki planlamayla ilgili bilgi verdi.

Ertv’de ‘Güne Bakış’ programında Hülya Kaya’ya anlatan Gürkan, “ Deprem değil binalar insanları öldürüyor” dedi.

“Binaları sağlıklı yapmamız lazım” diyen Gürkan, “Binaları doğru, düzgün, planlı yaparken; zemin etütlerinin doğru belirlenmesi ve doğru zeminlerle, doğru kriterlerde binaların yapılması gerekir. Sıkıntılar nereden geliyor? Zemin etütlerinin doğru tahlil edilmediği ve zemin etütlerine uyulmadığı, o yetmediği gibi binanın yıkılması için ne gerekiyorsa yapılmış. Bunlar doğru şeyler değil'' ifadelerini kullandı.

Gürkan, sistemin doğru dizayn edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Kulaktan dolma laflarla şehri, ülkeyi yönetme yerine doğru kaynaklardan bilgi edindirerek, yol haritamızı oluşturmalıyız” dedi.

Kaçak yapılanmaya da değinen Gürkan, şunları kaydetti: “Ruhsatsız olan yapıların yasal boyuta taşınması doğru değil. İlgili belediyeler ruhsat verebilir. Tabii ruhsat verilirken ekiplerin sahayı dolaşması gerekiyor. Bir kere tarım arazilerine verilmesi doğru değil bunların bir standardı vardır. Tabii depremle birlikte farklı bir atmosfere girdik. Vatandaşın küçük bir yeri varsa geçici konteyner yapıldı. Betonarme olanlarda vardır. Vatandaşların ilgili yerlere başvurup, doğru bir düzen içinde gitmeleri gerekiyor.”

“ENKAZLARIN KALDIRILMASI MART, NİSAN’I BULACAK”

Gürkan, şehirde enkazların kaldırılmasının mart ya da nisan ayını bulacağını söyleyerek, “Çabuk kaldırmak doğru mu, değil. Her şey zamanında yapılmalıdır” dedi.

“GÜÇLÜ ZEMİN BULMAK DURUMUNDAYIZ”

Şehri tümden ayağa kaldırmak istediklerini, bu noktada doğru, dürüst bir planlamanın yapılması gerektiğini ifade ederek, “Zemini sağlam planlar yaparak, o plan üzerinde yürümeliyiz. Bu planlama yapılıyor. Vatandaşlarımızdan ricamız; acele edip, hiçbir düşünceye sahip olmadan düz mantıkla ilerleyenlere itibar etmeyin. Şehri bütüncül olarak planlıyoruz. Yeni Cami alanının olduğu 220 dönümlük alanda çalışmalar başladı. Burada taban sulu, yapılan araştırmalarda 24 metreye kadar su var. Biz oraya 26 metre fore kazık çakacağız. Bu fore kazıklar çakılmaya başlandı. Sadece 10 bin tane fore kazık o 22 hektarlık alana çakılacak. Güçlü zemin bulmak durumundayız. 26 metre fore kazık çakılması gerektiği belirtildi. Bu konuda çalışmalar başladı. Bir daha yıkılmasın, canlarımız kaybolmasın diye bir planlama yapılıyor. Fuzuli Caddesi ve Sayar Mahallesi’ne ayrı bir planlama olacak. Niyazi Mısri’ye ayrı, İnönü Caddesi’ne ayrı bir planlama, Cezmi Kartay’a ayrı bir planlama yapılacak. Buralardaki planlamalar etap etap yapılacak. İlgili işyerlerine tebligat ediliyor. Bunlardan birisi konteyner işyerlerine yapılıyor. Mısır Çarşısı gibi, İnönü Caddesi’nde bazı sağlam binalarda da karotlar alınacak. Bütüncül plana uygulanması noktasında da yeni bir planlama gerçekleştirilecek” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir