Malatya: Kayısı ve Umudun Şehri

Malatya: Kayısı ve Umudun Şehri
Malatya Ticaret Borsası verilerine göre, geçen yıl 115 ülkeye 70 bin 869 ton kuru kayısı ihraç edilerek 408 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandı.

Malatya, dünya çapında önemli bir kayısı üretim merkezi olarak tanınıyor. Şu anda, kentteki kayısı ağaçlarındaki meyveler üreticileri memnun ediyor. Bazı bölgelerde meyveler belirginleşirken, diğer yerlerde ise kayısılar kızarmaya başladı. Yüksek kesimlerde ise çiçeklenme dönemi sonrasında tomurcuklar harika manzaralar oluşturuyor.

"Dünya Kayısı Başkenti" unvanını taşıyan Malatya, son zamanlarda yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kayısı endüstrisinin, yerel ekonominin ve esnafın yeniden canlanması için umut vadeden bir potansiyel sunuyor.

kayisi.jpg

Kimi bölgelerde, erken çiçeklenen kayısı ağaçlarındaki meyveler artık olgunlaşmaya başladı. Özellikle Pütürge'nin belirli noktalarında, büyüyen ve kızaran kayısılar, yakın gelecekte hasat döneminin başlayacağına işaret ediyor.

Kayısı ağaçlarında çiftçilerin paylaştığı son fotoğraflar sadece üreticileri değil, Malatya'da deprem nedeniyle büyük zarar gören insanların da yüzlerini güldürüyor.

15 Ülkeye İhraç Ediliyor
Malatya, lider konumda olduğu kuru kayısıyı geçtiğimiz yıl ABD dahil olmak üzere Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Avustralya, Brezilya, Hollanda, Rusya ve daha fazla ülkeye ihraç etti.

Kayısının başkenti olarak bilinen Malatya, 2023 yılında 70 bin 869 tonluk ihracatla 408 milyon 74 bin dolar gelir elde etti.

Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret tescili yapılmış olan Malatya kayısısı, ülke ekonomisine sağladığı dövizle hem üreticilerin hem de ihracatçıların yüzünü güldürüyor.

Türkiye, kuru kayısı üretiminde ve ihracatında lider konumda bulunarak geçtiğimiz yıl 115 ülkeye kuru kayısı ihraç etmiş ve dünya genelinde tanınırlık kazanmıştır.

Malatya Ticaret Borsası verilerine göre, geçtiğimiz yıl ABD öncülüğünde Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Avustralya, Brezilya, Hollanda, Rusya, İsrail, İtalya, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada ve Mısır gibi 115 ülkeye toplamda 70 bin 869 ton kuru kayısı ihraç edilerek 408 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandı.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir