Kene Isırığına Karşı Bilinçli Müdahale: Sağlık Risklerinden Korunma Yolları

Kene Isırığına Karşı Bilinçli Müdahale: Sağlık Risklerinden Korunma Yolları
Kene ısırığına karşı doğru önlemleri almak hayati önem taşır; halsizlik, baş ağrısı gibi belirtilerde panik yapmadan doktora başvurmalısınız.

Halk arasında kene ısırması olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığı, Türkiye’de özellikle kırsal bölgelerde şehirlere göre daha sık görülüyor. Vakalarda yanlış müdahale nedeniyle KKKA ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ciddi vakalarda kanama gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor.

Kene ısırığına maruz kalan birine paniğe kapılmadan doğru müdahalede bulunmanın önemine dikkat çeken Aile Hekimi Dr. Fuat Zengin,"Halk sağlığını ilgilendiren önemli konulardan bir tanesi de kenedir. Kene bir parazittir. Bu parazit daha çok Nisan ve Eylül aylarında toprak ve hayvancılıkla uğraşanlarda daha çok görebildiğimiz bir parazit türüdür. Kene, daha çok hayvanlarda emdiği virüsü insana taşıyor, taşınan virüs belirli bir zamanda sonra bir takım ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Kene bir insanı ısırdıktan sonra 12 ila 24 saat gibi bir süre geçmiş olması gerekiyor ki virüs bulaşmış olsun. Isırığa maruz kalan bir kişi öncelikle endişelenmeli ve kene doğru bir yöntemle bulunduğu yerden alınmalı. Sigara ile yakmak, üzerine alkol dökmek, keneyi yakmak bunlar kesinlikle yanlış olan yöntemlerdir. Kırsal bölgede yaşayan ve kenenin ısırdığı bir kişi ne yapacağını bilmiyorsa ya pense ya da bir ipi daire şeklinde keneye geçirerek yavaşça keneyi endişelenmeden çıkaracağız. Kene çıkarma esnasında endişelendirilir ve de sıkıştırılırsa patlama durumunda sıçrayan virüs ciddi sorunlara neden olabilir” dedi.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların kıyafet seçimlerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Zengin,"Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın vücutlarında açık yer olmamalı. Çalışırken, çorap ve çizme giymelerinin yanı sıra eldiven kullanımı önemlidir. Kene, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olabiliyor, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi riskinden dolayı kene ısırması önem arz etmektedir. Isırma sonrası hızlıca çıkarılmalı ve kontrollerin yapılması önerilmektedir" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir