Kayısı Çekirdeği İhracatında Artış: Malatya Ticaret Borsası Başkanı Açıkladı

Kayısı Çekirdeği İhracatında Artış: Malatya Ticaret Borsası Başkanı Açıkladı
Özcan, kayısı çekirdeği ihracatından elde edilen gelirde belirgin bir artış olduğunu vurgulayarak, ekonominin büyümesine katkı sağladıklarını ifade etti.

Malatya'da "kayısının başkenti" olarak bilinen şehirde, kayısı üretiminin yanı sıra çekirdeklerinin de ekonomiye katkısı büyük.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı çekirdeklerinin çiftçilerin üretim maliyetini karşılamada kritik bir rol oynadığını belirtti.

Çekirdeğin coğrafi tescilli bir ürün olduğunu hatırlatan Özcan, "Geçmişte kayısıyı sattığımız fiyatlara artık kayısıdan elde ettiğimiz çekirdeği ihraç ediyoruz. Üretici açısından baktığımızda kayısı çekirdeği önemli bir gelir kaynağı. Kayısı çekirdeği işçilik ve diğer gider kalemleri açısından üreticinin elini güçlendiriyor." dedi.

badem.webp

Kayısı çekirdeği ihracatından elde edilen gelirin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Özcan, şu şekilde devam etti:"Yılın ilk çeyreğinde bin 79 ton kayısı çekirdeği içi ihracatı ederek, 3 milyon 741 dolar gelir elde ettik. Geçmişte çekirdekte önemli bir gelir elde edilemediği için gider kalemleri kuru kayısıya yansıyordu. Kuru kayısıda elde ettiğimiz istikrarlı piyasalarda şu an çekirdek ihracatına da devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

Özcan, çekirdek ihracatında yıllık olarak 8 bin tona kadar varan rakamlara ulaştıklarını ve her yıl ihracat rakamlarındaki değişimin farkında olduklarını belirterek şu noktaya dikkat çekti:"Bu da Amerika'da üretilen yüksek miktardaki bademden kaynaklanıyor. Badem fiyatının çok yüksek olduğu dönemlerde kayısı çekirdeğine ilgi oluyor. Badem üretiminin arttığı yıllarda bizde gerileme oluyor." dedi.

Özcan, kayısı çekirdeği ihracatından elde edilen gelirde belirgin bir artışın olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:"Geçmişte çekirdek ihracatında elde ettiğimiz gelir, bunun dörtte biriydi. Şu an kayısı çekirdeği badem fiyatlarına yakın rakamlarda, endüstriyel badem 4 dolar, kayısı çekirdeği de 3,5 dolar. Tabi bu fiyatlar her yıl değişiklik gösterebiliyor, burada bize göre en önemli etken Amerikan bademi." diyerek konuşmasını bitirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir