Malatya'da işsizlik sorunu hala önemini koruyor. Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Çetin Akköse, 2024 yılının Ocak-Mart döneminde iş arayanların sayısının 29.036 olduğunu duyurdu. Bu rakamın yüzde 39'u ise 20-29 yaş arasındaki genç işsizlerden oluşuyor. Malatya İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu'nun 2024 yılının 2. Olağan toplantısı Vali Ersin Yazıcı'nın başkanlığında gerçekleşti. Toplantı, Valilik Toplantı Salonu'nda yapıldı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan da online olarak katıldı.
İşsiz sayısı 29 bin 36
Akköse, kentte kayıtlı iş arayanların sayısının 29 bin 36 olduğunu belirterek,“Kurumumuza kayıtlı is arayanların sayısı 2024 yılı mart ayı sonu itibari ile 29.036 kişidir. Kayıtlı iş arayanlar içerisinde erkeklerin sayısı 15,411 iken kadınların sayısı 13.625'dir. Bir işyerinde çalışmalarına rağmen daha iyi şartlarda iş arayanlar da kayıtlarını aktif tuttukları için bu sayılarının içerisinde yer almaktalar. İş arayanların büyük çoğunluğu 20-29 yaş arası genç işsizlerden oluşturmaktadır. Genç işsizlerin toplam iş arayanlar arasındaki oranı yaklaşık yüzde 39'dur” dedi.
3 bin 804 kişi işbaşı yaptı
2024 yılının Ocak-Mart döneminde 3 bin 804 kişinin işe başladığını hatırlatan Akköse,“İşverenlerimizin beklentileri doğrultusunda yeterli mesleki ve teknik bilgiye sahip, istenilen eğitim durumu ve mesleki becerilere haiz is arayanların kayıtlarımızda bulunamaması nedeniyle açık iş ilanımız karşılanmadan kapanmıştır. Karşılanamayan bu işgücü talepleri mesleki eğitim ve işbaşı eğitim programlarımızla karşılama yoluna gidilmiştir. Ayrıca istihdam edilenlerin meslek gruplarına göre dağılımına bakıldığında, en yüksek istihdamın gerçekleştiği meslek grubunun erkeklerde ve kadınlarda nitelik gerektirmeyen meslekler ile büro hizmetlerinde çalışan elemanlar olduğu görülmektedir. İl Müdürlüğümüzce 2024 yılı Ocak ayından bu güne kadar 47 İşbaşı Eğitim Programı ve 1 Mesleki Eğitim Kursu açılmıştır. Bu kurs ve programlardan toplamda 203 katılımcı yararlanmaktadır. Ayrıca Kadın İstihdamında Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP) ve Sosyal Dayanıklılık Programı (SODAP) kapsamında toplam 16 projeden 98 katılımcı yararlanmaktadır. 2024 yılında İş ve Meslek Danışmanlığı Hizmetleri kapsamında 12.784 kişi ile bireysel görüşme yapılırken, 2.019 İşyeri ve 22 eğitim kurumu ziyaret edilmiştir. İş kulübü ve Meslek Danışmanlığı faaliyetleri kapsamında 1.214 kişiye meslek seçimine destek, iş arama becerileri, özgeçmiş hazırlama ve mülakat teknikleri alanlarında eğitimleri vermiştir” şeklinde konuştu.