TÜSEDAD'tan çiğ süt kategorisine büyük bir zam büyük bir zam talebi görülmektedir. Bütün süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği çiğ süte öneri vermek amacıyla bazı zam taleplerinde bulunmaktadır. İnsan taleplerine uygun olarak doğru orantıda bir fiyat belirleyeceği bildirilmektedir.
Diğer bir ifadeyle TÜSEDAD çiğ süt ile ilgili zam yapılması konusunda düşüncelerini dile getirdi. Düşüncelerinde çiğ süt için zam oranının fazla olacağını ifade etmektedir. Bunun yanında yaptıkları beyannamede tavsiye edilen fiyatın belirleneceği noktasında kararlarında olduğunu açıkladı. Bu alanda yapılan diğer bir açıklama ise çiğ süte görülmemiş bir zam yapılması beklenmektedir.
Zam Oranı Belli Oldu
TÜSEDAD, temmuz ayı itibarıyla yaklaşık 1 litre soğutulmakta olan çiğ süt üretim maliyetinin ortalama 17.54 TL olarak hesaplanmakta olduğunu ve buna inayeten öneri fiyatının 21.05 TL olarak açıklanması gerektiğini ifade etmektedir. Dernek sadece çiğ sütü artırmayıp birçok alanda da zam yapmaktadır. Zam yapılan alanlar genellikle elektrik, güncel yem mazot gibi konularda da zam yapılması hem üretim maliyetini artırmakta hem de halkın cebini zor duruma sokmaktadır.
Temmuz ayında çiğ süte yapılan zamla birlikte bu fiyat 21.05 TL olarak açıklandı. Zam gelmeden önceki fiyatı ise 17.54 TL idi. Bu boyutta soğutulmuş 1 litre çiğ süt üretim maliyeti şu anda 21.05 TL olarak belirlenmektedir. Çiğ süte gelen zamın altındaki ana etken diğer ürünlere de büyük oranda zam yapıldığı için üretim maliyetlerini de olumsuz yönde etkilediğini Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği, dolaylı yoldan da olsa ifade etmektedir.
Süt Üreticileri Olumsuz Etkilendi
Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği açıklamalarına göre öncelikli olarak mazot ve elektrik fiyatlarında meydana gelen artışlar, ciğ süt üretim alanında yapılan maliyetlerin de yaklaşık olarak 3.2 oranında artışa neden olduğu görülmektedir. Bununla birlikte düve kesim ve reforma inek fiyatlarında meydana gelen düşüşler bu alanda uğraşan kişileri olumsuz etkilemektedir. Genel olarak süt üreticilerini etkileyen bu olumsuz durum gelirlerini negatif bir durum noktasına getirmektedir.
TÜSEDAD, süt yetiştirmekte olan üreticilerin daima sürdürülebilir karlılık sürecinde olmaları açısından önemli olduğunu dile getirmektedir. Kırsal alanlarda üretimin devamlılığı için ve karlılığı yüksek bir oranda taşımak adına, oluşan maliyetler üzerine %20 oranında bir kar eklenerek 21.0 TL'lik bir miktarın doğru olacağını önermektedir.
Belirlenen bu fiyatın birçok sektörde dengeyi sağlayacağı ve koruyacağı öngörülmektedir. Bu öngörü ile birlikte hem süt üretimi hem de etin sürdürülebilirlik oranı yüksek oranda sağlanacaktır. Bu açıdan süt verimliliğinin devamı riske girmeyerek üreticileri tedirgin etmeden sürdürülebilirlik sağlamaktadır.
Yüzde 43,6 Zam Talebi
Ulusal Süt Konseyi (USK), 2024 1 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde önerilen fiyat 14.65 TL idi. Bu zamanda baz alınmakta olan protein veya yağ oranlarının değişimi için yaklaşık 22 kuruşluk bir fark uygulanacağı tahmin edilmektedir.
Ulusal Süt Konseyi, belirlediği fiyat açısından açıklamalarını şu şekilde dile getirdi:”1 Mayıs 2024 senesi itibariyle önerdiğimiz çiğ süt fiyatı 14.65 TL idi. Bu dönemden koşulları incelenerek yağ veya protein miktarlarında uygulanan değişimin 22 kuruşluk bir farkla uygulanması daha önemli olacaktır.” şeklinde ifadelerini kullandı.
TÜSEDAD'ın önerdiği talepte ise tavsiye edilmekte olan sütün %43.6'lık bir zam yapılması beklenmektedir. Bu açıdan süt üreticilerinin nasıl bir tepki vereceği merak konusudur.