Uzm.Dyt. Özalp Kaya

Uzm.Dyt. Özalp Kaya

Karabuğday (Greçka) Nedir ? Faydaları Nelerdir ?

Ülkemizde çok fazla bilmeyen ve tüketilmeyen karabuğday isminden dolayı tahıl grubunda değerlendirilmesine rağmen aslında bir bitkidir. Kahverengi ve üçgen şeklinde olan karabuğday özellikle Rusya, Ukrayna, Polonyo, Japonya ve Çin gibi ülkelerde yetiştirilir ve oldukça fazla tüketilmektedir. Bu ülkelere bakıldığında obezitenin çok yüksek olmadığını da görüyoruz. Beyaz ekmeğe göre tam tahıllı besinleri tüketmek sağlıklı beslenme açısından doğru bir seçimdir.

Karabuğdayın yapısında buğday, un, makarna, bulgur gibi tahıllarda bulunan “gluten” maddesi bulunmaz. Gluten çölyak hastalarının kesinlikle tüketmemesi gereken bir maddedir. Çünkü bu maddenin sindirimi çölyak hastalarında mümkün değilidr. Tüketilmesi durumunda ishal, gaz, şişkinlik, ağrı, kramp gibi bazı sindirim problemleri ortaya çıkar. Çölyak hastaları dışında da bazı kişilerde glutene karşı besin intoleransı (duyarlılığı) görülebilmektedir.

Lif oranı oldukça yüksek bir besindir. Bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır. Açlık duygusunu bastırmakta oldukça fazla etkilidir. Kilo vermeye ve ideal kilonun korunmasına destek sağlar.

Protein açısından zengin bir besindir. Protein vücut yapısında oldukça önemlidir. 100 gr karabuğday 11 gr protein içermektedir. İnsan vücudunda karabuğday proteinin biyolojik yararlılığı  %75 kadardır.

Karabuğdayın yağ oranı diğer proteinden zengin besinlere göre yok denecek kadar azdır. 100 gr karabuğday sadece 1.6 gr yağ bulunmaktadır. Yağ içeriğine bakıldığında linoleik yağ asiti diğer tahıllara göre fazladır. Kötü kolesterolü (LDL) düşürücü, iyi kolesterolü (HDL) arttırıcı etkisi bulunmaktadır.

İçeriğindeki ‘kolin’ bileşiği karaciğer yağlanmasını azaltarak karaciğerin daha rahat ve kolay çalışmasını sağlar.

‘Rutin’ adı verilen antioksidant olan flavonoid sayesinde vücudun serbest radikallerle savaşarak kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. Rutin aynı zamanda kan damarlarını korur, kan akışını düzenler. Hemoroid tedavisinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Pıhtılaşmayı sağlayarak kan kaybını önleyici özellik gösterir. Meniere Hastalığı adı verilen baş dönmesi , çınlama ve işitme kaybına yol açan hastalığın tedavisinde kullanılır.

İçeriğinde “quercetin” bileşeni kan damarlarının sertleşmesini önleyerek kalp ve damar hastalıklarını engeller. Quercetin; şeker hastalığı, katarakt, peptik ülser, astım, gut hastalığı, viral ve kronik enfeksiyonlar, kronik yorgunluk sendromu ve prostat kanserinin önlenmesinde  etkilidir. Ayrıca atletik performans ve dayanıklılığı arttırmak için de kullanılır.


Karabuğdayın yapısında bulunan Kolin Rutin  ve Quercetin yurt dışında besin destek ürünü olarak kullanılmaktadır. Karabuğdayı , buğday ve ürünleri diyetinizde yasak olduğu takdirde güvenle kullanabilirsiniz. İnternetten karabuğday kullanılarak yapılmış bir çok tarife ulaşabilirsiniz.

Özalp Kaya
Beslenme ve Diyet Uzmanı
http://ozalpkaya.com/


Önceki ve Sonraki Yazılar
Uzm.Dyt. Özalp Kaya Arşivi