Aile malulen emeklilik için başvurdu ancak çalışma gücünün yüzde 60’ı kaybedilmediği için olumsuz yanıt aldı. Engelli bakım ücreti için başka bir hastaneye başvuran aileye ise hasta için yüzde 95 ağır engelli raporu verildi. Karakuş ailesi şimdi SGK’nın kararına yaptığı itirazın cevabını bekliyor.
Malatya’da bir şirkette işçi olarak çalışan Cebrail Karakuş (40), geçtiğimiz yılın Ekim ayında vücut iltihaplanmasına bağlı olarak beyin kanaması geçirdi. Bir süre yoğun bakımda tedavi gören Karakuş’un tedavisine daha sonra Yeşilyurt ilçesine bağlı Zaviye Mahallesi’ndeki evinde devam edildi.
Konuşma da güçlük çeken ve vücudunun büyük bir kısmını kullanamaz duruma gelen Karakuş, eşi Nurhayat Karakuş’un desteğiyle hayata tutunmaya çalışıyor. 2 çocukları olan ve kirada oturan Karakuş ailesi başlarına gelen bu hastalığın ardından malulen emeklilik için başvuruda bulundu.
’’Yatalak ancak çalışma gücü kaybolmamış’’
Turgut Özal Tıp Merkezine geçtiğimiz Mart ayında başvuran Karakuş ailesi, 2 ay sonra Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) gelen yazıyla adeta yıkıldı. Gelen resmi yazıda, SGK Bölge Sağlık Kurulunca incelenen rapor doğrultusunda hastanın çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybetmediği ve bu gerekçeyle malulen emeklilik başvurusunun ret edildiği bildirildi.
’’Evde bakım ücreti için yüzde 95 engelli raporu verildi’’
Bunun üzerine aile SGK Yüksel Sağlık Kuruluna itirazda bulunurken Nurhayat Karakuş yatalak durumda olan kocası için Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesine evde bakım ücreti için başvurdu. Haziran ayında Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık kurulu heyeti, Cebrail Karakuş’un bakıma muhtaç olduğunu belirleyerek ağır engelli olarak yüzde 95 rapor verdi.
“Malulen emekliliği hak ediyoruz”
Bu rapor doğrultusunda aileye Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından evde bakım ücreti ödenmeye başlayacak ancak hastanın eşi Nurhayat Karakuş, maddi açıdan zor durumda olduklarını ve mevcut yüzde 95’lik engel durumuyla eşinin malulen emekliliği hak ettiğini ifade etti.
Bir hastane çalışabilir, bir hastane ise çalışamaz demiş
Eşinin konuşma duyusu da dahil olmak üzere vücudunun tamamına yakınını kullanamadığını ifade eden Karakuş, “Bize Devlet Hastanesi yüzde 95 engelli raporu vermesine rağmen, bir diğer hastane, eşimin vücudunun yüzde 60’ını kullanabileceğini söyleyip, malulen emeklilik hakkımızı elimizden alıyor. Biz çok zor durumdayız. Evimiz kira ve 2 çocuğumu da okula göndermem gerekiyor. Devletimizden Allah razı olsun, eşimin bakım maaşını alıyoruz ama malulen emekli olmasını istiyoruz. Yetkililerden bize yardım etmelerini istiyoruz” diye konuştu.
Dosya Yüksek Sağlık Kurulunda
SGK yetkilileri ise malulen emeklilik ve evde bakım ücreti yönetmeliklerinin ayrı olduğunu ifade ettiler. Malulen emeklilikte son kararı SGK Sağlık Kurulunun verdiğini ifade eden yetkililer, bahse konu hastanın ilk verilen raporunda malulen emeklilik hakkı elde edemeyeceğini belirtiler. Ancak hastanın ailesi tarafından konunun SGK Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz edildiğini bildiren yetkililer, istenilek ek rapor doğrultusunda bu kararın değişebileceğini ifade ettiler.