Deprem Sonrası Malatya Kiraz Üretiminde İşçi Krizi ve Artan Yevmiyeler

Deprem Sonrası Malatya Kiraz Üretiminde İşçi Krizi ve Artan Yevmiyeler
Malatya ekonomisi için kayısı ve şekerpancarı kadar önemli olan kirazda, 6 Şubat depremleri sonrası işçi bulunamaması en büyük sorun; yevmiye geçen yıl 800-1000 TL iken bu yıl 1500 TL oldu.

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde "dalbastı" olarak bilinen kendine özgü tat ve aromaya sahip kirazdan bu yıl 800 tonluk bir hasat bekleniyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük zarar gören Yeşilyurt ilçesinde üreticilerin geçim kaynağı olan kirazda hasat zamanı yaklaşıyor. Depremden etkilenen üreticiler, bu yıl 800 ton rekolte beklenen kiraz için ihracatçılardan iyi bir fiyat talep ediyor.

Malatya ekonomisi için kayısı ve şekerpancarıyla birlikte önemli bir yere sahip olan kirazda, en büyük sorun 6 Şubat depremlerinden sonra işçi bulamamak. Geçen yıl günlük ücretleri 800 ile 1000 TL arasında değişen kiraz işçileri, bu yıl 1500 TL'ye kadar ücret talep ediyor.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, “Bizim en büyük sıkıntımız; işçi bulamamak. Geçen yıl bin lira olan işçilik yevmiyesi bu yıl bin 500’e kadar çıkartır. İşçi kardeşlerimiz çiftçilerimizi seviyorlarsa gelip burada kirazların toplanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir