Cumhurbaşkanı Erdoğan Malatya'daki Konutlar İçin Önemli Açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan Malatya'daki Konutlar İçin Önemli Açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, heyecanla beklenen deprem konutlarının dağıtımına yakın bir zamanda başlanacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada,

"Deprem nedeniyle artan harcamalara rağmen geçtiğimiz yılın bütçe açığını öngörülen seviyenin altında tutmayı başardık. Geçtiğimiz yıl deprem için 950 milyar lira harcama yaptık. Bu yıl aynı çerçevede 1 trilyon 28 milyar lira harcama yapmayı öngörüyoruz. Sadece son 20 yılda depremler nedeniyle oluşan hasarların giderilmesi, yenileme ve güçlendirme çalışmaları için harcadığımız para vergi gelirlerinin 8 katıdır" dedi.

"Devlet olarak tüm kaynaklarımızı milletimizin yaralarının sarılması ve tehditlerin bertaraf edilmesi yolunda seferber ettik" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"İnşası ve çevre düzenlemesi tamamlanan deprem konutlarının teslimatına inşallah çok yakında başlıyoruz. İllerimizi ziyaret ederek hem depremzede kardeşlerimizle kucaklaşacak hem sahada yürütülen çalışmaların denetimini yapacak hem de teslime hazır konutların anahtarlarını hak sahiplerine inşallah takdim edeceğiz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan konuşmasında,

"Tabii bu arada hükûmet programlarımızda vatandaşlarımıza taahhüt ettiğimiz yatırımları birer birer hayata geçiriyoruz. Depremle yıkılan şehirlerimizi ayağa kaldırma çalışmaları, önceliklerimizin en başında yer almayı sürdürüyor. Sadece ulaştırmada hâlen inşası süren 26 ayrı yol, raylı sistem, havalimanı ve uydu projesinin ülkemize kazandıracağı değeri muhalefetin bizi çekmek istediği içi boş tartışmaların tamamına değişmeyiz" ifadelerine yer verdi.

Deprem bölgelerine de değinen Erdoğan,

"İl ziyaretlerimizde inşası biten ulaştırma yatırımlarının açılışları yapacağız. Üzerine en çok titrediğim husus istihdamda yaklaşık 32 milyon kişiyle tarihimizin en yüksek seviyesini yakaladık. Yüzde 9'a düşürdüğümüz işsizliği daha da aşağılara çekmemiz gerekiyor. Bunun için aktif iş gücü piyasası programlarımızın çerçevesini genişletiyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın uyguladığı programlar için işveren tarafında aranan istihdam yükümlülüğünü 3 kattan 2 kata, istihdam taahhüt oranını yüzde 70'den yüzde 60'a düşürüyoruz. Böylece işverenlerimiz ihtiyaç duydukları nitelikli iş gücünü kendi iş yerinde yetiştirme imkânını daha esnek şartlarda kullanabilecektir. Deprem bölgesindeki şehirlerimizde ise, bu programı daha fazla destekle yürüteceğiz. Bilindiği gibi 6 Şubat sonrası deprem bölgesindeki iş yerlerinin bu kurs ve programlarla ilgili yükümlülüklerini zaten kaldırmıştık. Aynı şehirlerimizdeki kurs ve programların 2024 yılı için işveren yükümlülük süresi 3 kat yerine 1 kat, istihdam taahhüdü de yüzde 70 yerine yüzde 30 olarak uygulanacak. Bunlara ilave olarak, cep harçlıkları da deprem bölgesi illerimizde asgari ücretin yüzde 30'u düzeyinde verilecek. Amacımız; depremden etkilenen şehirlerimizdeki iş gücü piyasasının bir an önce toparlanmasını temin etmektir. Aynı şekilde depremde hayvanları telef olan vatandaşlarımızın zararlarını karşılıyoruz. Bütçemizden toplam 910 milyon lira kaynak kullanarak depremzede yetiştiricilerimizin telef olan hayvanlarının yerine yenilerini verdik" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir