Afet Riskini Azaltmak İçin Japonya'nın Harcadığı Bütçe

Afet Riskini Azaltmak İçin Japonya'nın Harcadığı Bütçe
İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Onat, “Japonya, 1960'tan bu yana yıllık bütçenin %5 ila %8'ini afet riskini azaltmaya ayırıyor."

Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, "Afetlere Karşı Dayanıklı Yapılar ve Şehirler" başlıklı bir konferans düzenledi.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Mekanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Onat, konferansta konuşmacı olarak yer aldı. Konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Burhan Karakoç, akademik personel ve öğrenciler de katıldı.

Doç. Dr. Onur Onat, sunumunda afete dayanıklı yapılar ve şehirlerin nasıl olması gerektiği konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

Afet yönetmelikleri konusunda toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Onur Onat, depreme dirençli kentlerin önemine dikkat çekti. Depreme karşı güçlü kentlerin en etkileyici örneklerinin Japonya'da olduğunu ifade eden Onat şunları dile getirdi:

“Japonya bu işi bir mekanizmaya bağlamıştır. 1960 yılından itibaren her yıl ülke bütçesinin yüzde 5 ile 8'ini afet riskini azaltmak için harcıyor. Ülke bütçesinden özellikle 1995 ile 2004 yılları arasında toplamda 4,5 trilyon Japon yeni, afet riskini azaltmaya harcamıştır. 1995'te Kobe depremi oldu. Bu deprem gerçekten Japonya tarihinde bir dönüm noktasıdır. Kobe depreminden çok zarar gördüler. Dolayısıyla ister istemez bunun için daha fazla önlem almaları gerekti. Ondan dolayı 1995 yılından itibaren bu önlemleri daha da arttırmaya başladılar.”

Onat konuşmasının sonunda, 6 Şubat depreminin 11 il ve Malatya'daki etkilerini dinleyicilerle görseller yardımıyla paylaştı.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir