Bedelinin %75'i Tarım ve Orman Müdürlüğünce %25'i çiftçi katkılı aşılı dut fidanları ile kapama bahçe kurmak isteyen üreticiler projeden faydalandırılmıştır.
Malatya genelinde 284 dekar alanda 7.534 ton meyve verimi alınmakla birlikte dut ağaçları tarla sınırına dikildiği için yeterince ilgi görmemekte, üretilen ürünler zamanında ve tekniğine uygun hasat edilemediği için ağaç sayısına oranlandığında ağaç başı verim ve elde edilen ürün arasında ciddi bir kayıp olduğu görülmektedir. İlimiz sınırları içerisinde az sayıda kapama dut bahçesi olması münasebetiyle yetiştirilen ürünün piyasa değeri belirlenememekte üretilen üründe iç piyasada çok düşük fiyatlara üreticiden alınmaktadır.
Yapılan dut fidanı dağıtım töreninde konuşan İl Müdürü Tahir MACİT, ''İlimizde dut üretimine katkı sağlamak amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini ifade ederek, "İlimizde 3 farklı tür, beyaz, kara ve horum dutu yetişmektedir. Dut hem sofralık olarak hem de sanayide kullanılmaktadır. Son yıllarda Malatya'da açılan pekmez fabrikaları ilimizi, ülkemizin önemli üretim merkezlerinden biri hale getirmiştir. Bu anlamda İlimizde yaklaşık 1.500.000 kg. yıllık ürün işlenmekte ve büyük kısmı pekmez üretiminde kullanılmaktadır. İlimizde yetiştirilen dut bu üretim miktarını karşılamadığından dolayı dut meyveleri komşu illerden getirilerek kullanılmaktadır. İl Müdürlüğü olarak bu açığı kapatmak için dut yetiştiriciliğini İlimizde pazar sorunu olmayan bir meyve olarak özellikle kayısının yetişmediği alanlarda dut yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Dut ağacı ilkbahar geç donlarından etkilenmeyen, her yıl düzenli meyve veren bir ürün olmasından dolayı kayısı yetiştiricilerimizin boş alanlarda dut yetiştirerek kayısının dona maruz kaldığı, üretici gelirinin olmadığı yıllarda çiftçilerimize gelir getirecek ve Malatya ekonomisine katkı sağlayacaktır. İlimize dışardan dut girişini azaltmayla çiftçilerimizin ürettiği dutlardan alım yaparak İlimizdeki bu paranın yine çiftçilerimiz vasıtasıyla İlimizde kalmasını sağlayacağız. Projenin İlimize hayırlı olmasını diliyorum" diyerek dut fidanlarının dağıtımına başlandı.
Proje kapsamında başvuruları alınan üreticilere toplamda 9 ilçeden 75 üreticiye Şıralık, Kurutmalık ve Karadut çeşitlerinden olmak üzere toplam 3.109 adet dut fidanı dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Uygulanan projenin 5 yıl boyunca takibi ve üreticilerin üretim aşamasında karşılaşacakları problemlerin çözümü konusunda çalışmalara devam edilecektir.