5 Nisan Avukatlar Günü

5 Nisan Avukatlar Günü
Hukukçular Derneği Adıyaman Temsilcisi Av. Mustafa Alkayış, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle açıklamada bulundu.Adaletin üç unsurundan birinin savunma olduğunu kaydeden Hukukçular Derneği Adıyaman Temsilcisi Av. Mustafa Alkayış, savunma kurumunu...

Hukukçular Derneği Adıyaman Temsilcisi Av. Mustafa Alkayış, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle açıklamada bulundu.

Adaletin üç unsurundan birinin savunma olduğunu kaydeden Hukukçular Derneği Adıyaman Temsilcisi Av. Mustafa Alkayış, savunma kurumunu avukatların bağımsız olarak temsil ettiğini söyledi.

Temel insan hakkı olan savunmanın etkili bir şekilde kullanılması avukatlık mesleğinin varlık nedeni olduğunu dile getiren Mustafa Alkayış, sistemi oluşturan bütün unsurların hukuk devleti ilkesi içerisinde hareket etmesinin bir mecburiyet olduğunu vurguladı.

Mustafa Alkayış konuyla ilgili açıklamasında, “Bu ilkenin hassasiyetle takibini avukatlar yapmaktadır. Adil, tarafsız ve etkin bir yargı sisteminin olması tüm vatandaşların ortak temennisidir. Savunma makamı olarak avukatlar bu temenninin hayata geçmesi için mücadele ediyorlar. Şeffaf, hesap veren ve sistemin tamamının denetlenebildiği bir yapıyı oluşturmak için çaba sarf ediyoruz. Demokratik kültürün, uzlaşı ahlakının tesisi için gayret ediyoruz. Avukatlar olarak her türlü dayatmacı karar ve tutuma karşıyız. Bu anlamda Hukukçular Derneği olarak 16 Nisanda yapılacak olan halkoylamasında kararımızın ‘evet’ olduğunu bir kez daha açıklıyoruz. Halkoylamasına sunulan 18 madde içersinde yargının bağımsızlığı yanında ‘tarafsız’ olmasının da yer alması büyük bir yargı reformudur” dedi.

HSYK’nın yapısının Meclis eliyle halkın denetimine açılması olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayan Alkayış, “Askeri yargının tümü ile kaldırılması, sivil yargı-askeri yargı ikileminin de son bulması sivilleşme adına ileri bir adımdır. Darbe ürünü olan 1982 Anayasası artık ülkemizi taşımamaktadır. Başta sivil ve demokratik bir anayasa olmak üzere tüm hukuki metinlerin çağımıza uygun şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz. Sivil, katılımcı ve demokratik standartları yüksek, özgürlüğü öne çıkaran yeni bir anayasanın yapılması için avukatlar olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Statükonun tüm baskı ve engellemelerine rağmen savunma hakkının daha da genişleyeceği Yeni Türkiye idealimiz için gayret etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir