Balta, 2000'li yılların başından itibaren DSI'nin modern sulama sistemlerine geçişi hızlandırdığını ve %6 olan basınçlı-borulu sulama sistemlerinin oranının günümüzde %35'e yükseltildiğini açıkladı. Ayrıca, mevcut sulama sistemlerinin yenilenerek modernize edildiğini ifade etti.
Klasik sulama sistemlerine göre modern sulama yöntemlerinin su tasarrufu sağladığını vurgulayan Balta, bu yöntemlerin su kullanımında önemli miktarda azalma sağladığını belirtti. Örneğin, damlama sulama yöntemiyle suyun %66'sının tasarruf edilebildiğini söyledi.
Tarımsal sulamada su tüketimini düşüren otomasyon çalışmalarına da değinen Balta, DSI tarafından yapılan çalışmalarla çiftçilere canlı sulama imkanı sunulduğunu ve bu sayede su kaynaklarının etkili bir şekilde kullanılabildiğini ifade etti.
Balta ayrıca, atıksu arıtma ve geri kazanım çalışmalarının da su kaynaklarının korunması ve israfının önlenmesine katkı sağladığını belirtti. Türkiye'de atıksu arıtma tesisleriyle günlük 322 milyon metreküp atıksuyun arıtıldığını ve tarımsal sulama için uygun kalitede kullanıma sunulduğunu söyledi.
DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, suyun yaşam için temel bir kaynak olduğunu ve her bireyin suyu israf etmeden kullanarak su kaynaklarını koruması gerektiğini vurguladı. Su tasarrufu için alınabilecek önlemler arasında gıda ve enerji tasarrufu yanında suyu kirletmemek ve doğa dostu davranışlar sergilemek gibi yöntemlerin de önemine değindi.