Malatya'da Yeni Binaların İnşası: Zemin ve Tektonik Yapılar Önemli

Malatya'da Yeni Binaların İnşası: Zemin ve Tektonik Yapılar Önemli
Malatya'da yeni binaların inşası için zemin sınıfının yanı sıra bölgesel tektonik yapıların da dikkate alınması önemlidir.

Kahramanmaraş'ta merkezli depremler sonucunda büyük zarar gören ve kent merkezinin tamamen yok olduğu Malatya'da, yeniden yapılanma çalışmaları hızla ilerliyor.

Yeniden yapılanma süreci devam ederken Malatya'nın zemin koşullarına dikkat çeken Jeoloji Profesörü Prof. Dr. Mehmet Önal, bir kez daha uyarılarda bulunarak dikkat çekti. Önal, sosyal medya hesaplarından Malatya'nın zemin yapısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, belirli konulara odaklanılması gerektiğine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya'nın zemin özelliklerinin mahalle ve köy düzeyinde farklılık gösterebileceğini belirtti.

“Özellikle şehir merkezinde sıvılaşma özelliği olan zemin var” olduğunu söyleyen Önal, “Detaylı jeofizik çalışması yapmadan sadece zemin sınıfına göre bina yapmak gelecekte tekrar vatandaşa sorun çıkarabilir” açıklamasına yer verdi.

Prof. Dr. Mehmet Önal, Depremdeki yıkımların yüzde 65'inin yer özelliklerinden, yüzde 35'inin ise yapısal kusurlardan kaynaklandığını ifade eden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın sözlerini hatırlatarak, "Malatya'da yeni inşa edilecek yapıların tasarımında, zemin sınıfıyla birlikte bölgesel tektonik yapıların da dikkate alınması gerektiğini" vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir