Malatya'da Depremlerin Etkisi: TOKİ Konutları ve Fiyat Belirsizliği

Malatya'da Depremlerin Etkisi: TOKİ Konutları ve Fiyat Belirsizliği
Malatya'da Kahramanmaraş depremlerinin etkisiyle yapılan TOKİ konutlarının fiyatı belirsizliği devam ediyor; hak sahipleri teslim alırken endişeli.

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve tarihin en büyük felaketlerinden biri olarak anılan depremler, Malatya'yı adeta yerle bir etti. Depremin ardından TOKİ tarafından inşa edilen kalıcı konutlar, AFAD'ın düzenlediği kurayla hak sahiplerine teslim edilirken, büyük bir belirsizlik de ortaya çıktı.

Hak Sahipleri İmzaları ‘Belirsizliğe’ Attı!

Deprem konutlarının maliyetlerinin netleşmemesi, hak sahiplerinde endişe yaratmaya başladı. Çünkü kura çekiminde ismi çıkan afetzedeler, konutlarını teslim alırken, sanki boş bir senede imza attılar. Önlerine getirilen sözleşmeyi inceleme fırsatı bulamayan afetzedeler, kendilerine sadece teslim-tesellüm belgesi ve yapı kullanma izin belgesi verildiğini ifade ediyorlar.

Olan Yine Düşük Gelirliye!

İki yıl sonra konutların kendilerine ne kadara mal olacağını öğrenecek olan afetzedeler, bu belirsizlik nedeniyle endişe içindeler. Konut ihalesini alan firmalar maliyetlerini ve karlarını biliyorlar, ancak depremzedeler ödeme planları hakkında hiçbir bilgiye sahip değiller. Düşük gelirli afetzedeler, yüksek enflasyon ve geçim sıkıntısıyla mücadele ederken, önlerindeki iki yıl içinde karşılaşacakları ödeme tablosunun bütçelerine uygun olup olmayacağını merak ediyorlar.

ilan.webp

Vali Yardımcısı’ndan Net Olmayan Borç Yazısı!

Malatya’da Vali Yardımcısı Abdulsellam Bıçak imzasıyla 12 Haziran’da yapılan ilanda TOKİ hak sahiplerine borçlandırmanın detayları yer aldı.

Vali Yardımcısı Bıçak’ın imzasının bulunduğu yazıda,

“06.02.2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli deprem afetlerinden etkilenen Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır, Elazığ, Osmaniye, Şanlıurfa, Adana ve Kilis il merkezleri ve ilçelerinde 7269 sayılı Kanun kapsamında hak sahibi kabul edilen ve yapılan noter kurası ile kendilerine konut çıkan vatandaşlarımızın açık borçlandırma işlemlerinin 12 Haziran 2024-10 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılması gerekmektedir.Hak sahibi kabul edilen ve yapılan noter kurası ile kendilerine konut çıkan vatandaşlarımızın açık borçlandırma işlemleri, 7269 sayılı Kanunun 40. maddesine göre yapılacaktır.

Söz konusu borçlandırma işlemlerinin yapılabilmesi için, kurada konut çıkan hak sahiplerine borçlandırma işlemleri başlamadan önce mahallinde yerel basın, internet, SMS, tebligat vb. yollarla duyuru yapılarak verilecek 60 günlük yasal süreden haberdar olmaları sağlanmalıdır.

Bu kapsamda; borçlandırma işlemlerinin etkin ve verimli bir şekilde koordinasyonunun sağlanması amacıyla söz konusu il ve ilçelerde yeteri kadar borçlandırma senedi bulundurulması, banka ve AFAD personeli görevlendirilmesi, konut teslimi için tebligat yapılanlardan borçlandırma senedine imza atmayan hak sahibine konut teslim edilmemesi, 7269 sayılı Kanunun 3177 sayılı Kanunla değişik 40. maddesine göre 60 günlük yasal sürede borçlandırma işlemlerini yapmayan hak sahiplerinin hak sahipliklerinin iptal edilmesi gerekmektedir.

HAK SAHİPLERİNİN BORÇLANDIRILMASI

Başkanlığımızca ihale ve emanet usulü ile yeni konut yapılacaklar veya Evini Yapana Yardım yöntemine göre konut yapılacaklara konut kredişi açılarak, kredisi 20 yıl vadeli ve faizsizdir.

Orta hasarlı konutları için onarım yardımı yapılacakların kredisi 10 yıl olup, vadeli ve faizsizdir.

Yeni işyeri yapılacaklar için kredisi yıllık % 4 faizli ve 10 yıl vadeli olarak, 7269 sayılı Kanunun 40. maddesine göre borçlandırılacaktır.

Mülk sahibi ebeveynleri vefat etmiş, reşit olmayan kişiler için velisi veya vasisi tarafından borçlandırma işlemleri yapılabilecektir. 12.06.2023

Abdulselam BIÇAK Vali a. Vali Yardımcısı

Borçlandırma süresi:

Başlama Tarihi: 12/06/2024

açıklamasına yer verildi.

Bitiş Tarihi :10/08/2024”

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir