Malatya'da Asbest Tehlikesi Yayılıyor

Malatya'da Asbest Tehlikesi Yayılıyor
Malatya Çevre Platformu 6 Şubat’ta etkilenen Malatya’nın asbest tehlikesi altında olduğuna dikkat çekti.

Malatya Çevre Platformu, asbest tehlikesine dikkat çektiler. Yıkımların yoğun olduğu Malatya merkezde Kız Meslek Lisesi önünde basın açıklamasına katılım sağlayan platform üyeleri, tek bir ağızdan ‘ Deprem değil asbest öldürecek’ dedi.

Malatya’da başta TMMOB olmak üzere İnsaat Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası eşliğinde bir görüşme yaptıklarını söyleyen Kaya, görüşme neticesinde öne çıkan notları şu şekilde paylaştı:

“Binaların deprem sonrası hasar tespitleri uzman kişilerce yapılmamıştır. Moloz döküm alanı olarak kullanılmakta olan Şehir Mezarlığı bölgesinin gerek yerleşim yerlerine toz taşınımı yönünden, rüzgar koşulları ve gerekirse yeraltı sularına ve çevredeki tarım alanlarına, etkileri meslek örgütlerine danışılmadan, oldu bittiye getirilmiş ve çok büyük bir alanda bu moloz yıkılmaya devam etmektedir. Çalışanlar, operatör ve şoförler bu işte çalışan sağlık yönünden gerekli donanıma sahip olmadıkları görülmüştür. Demografik yapının değişebileceği düşünülüyor.

“HASTALARIN SAYISI HER GÜN ARTMAYA DEVAM EDİYOR”

Deprem üzerinden uzun bir süre geçmesine karşın depremzede vatandaşlar için barınma, halen en öncelikli sorun. Halen çadırlarda kalanların sayısı hiçte az değil. Çadır ve konteynerden oluşan geçici yerleşim alanları çeşitli fiziksel güçlükleri barındırmaktadır. TTB'nin 2.ay ve3.ay raporundaki çoğu eleştiriler devam ediyor, toprak, asbest şehri tamamen kaplamış durumda. Bağ, bahçe, sulak alanlara moloz taşınması, üstü açık kamyonlarla taşınmakta. Mamerek, Beydağı, Doğanşehir, Ören bölgesi enkazlar hala yerleşim yerlerinin ortasında durmakta. Suya karışan her zehirli atık, lif kanseri, akciğer hastalıklarına yol açmakta. Şu anda yaşlılar, çocuklar, gebe kadınlar, kronik hastalar büyük bir risk altındalar. Hastaların sayısı her gün artmaya devam edecektir. Bizler, doğasına, suyuna, toprağına, yerleşim yerlerine sahip çıkan, sorumluluk taşıyan yurttaşlar olarak: TTB VE TMMOB'nin bu uyarı ve önerilerine ilimizin bütün yetkililerini ve yöneticilerini göreve davet ediyor, soruna sahip çıkmalarını istiyoruz.”

“GÖÇLER HAKKINDA GENEL BİR BİLGİYE SAHİP DEĞİLİZ”

Deprem sonrası göç eden nüfusa da dikkat çeken Kaya,

“Belirsizlikler, nüfus hareketliliğinde de karşımıza çıkıyor. Depremde yaşanan hasarın derecesine göre gerek İl içi, gerek il dışı göçün kalıcılaştığını da gözlemleyebiliyoruz. Malatya Halk Sağlığı Başkanlığında yapılan görüşmeden elde edilen bilgilere göre resmi olarak Malatya İlinin nüfusunun 798 bin olduğu 140 bin kadarının İl dışına çıkmış olabileceği ve ilk günlerde şehir dışına çıkanların önemli bölümünün kalıcı olarak geri döndüğü ve köylerde barındığı belirtiliyor. Malatya TMMOB görüşmesinde Malatya nüfusunun yaklaşık olarak 300 bininin ilk günlerde şehirden göç ettiği, bunun 150 bininin geri dönmeyeceğinin tahmin edildiği geçim araçlarını, çalıştığı iş yerini veya iş çevresini kaybedenlerin çoğunun geri döndüğü paylaşıldı. Göçler hakkında genel bir bilgiye sahip değiliz.” açıklamasını yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir