Kredi Kartı Harcamalarında Büyük Artış: Toplam Kart Adedi 410 Milyona Yaklaştı

Kredi Kartı Harcamalarında Büyük Artış: Toplam Kart Adedi 410 Milyona Yaklaştı
Kredi kartı harcamaları yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi ve Türkiye'de toplam kart sayısı 410 milyona yaklaştı. Bu trend, kredi kartlarının kullanımının önemli ölçüde yaygınlaştığını gösteriyor.

Ban­kalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre mayıs ayında banka kartı ile yapılan harcamalar yüzde 103 artarak 1,3 trilyon TL’ye yükseldi. Önümüzdeki günlerde banka kartı kullanımını azaltmak için limit ve taksit sayılarını azaltmaya yönelik adımların atılması bekleniyor.

Türkiye’de banka kartı kul­lanımı hızla artıyor. BKM verilerine göre kartlı öde­meler son bir yılda iki kattan faz­la artarken toplam banka kartı adedi de 410 milyona yaklaştı.

Kredi kartında yaşanan artışı değerlendiren uzmanlar, mayıs ayında yüzde 75’i geçen enflasyonun kredi kartı harcamalarındaki artışın temel sebebi olduğunu belirtirken, yıllık yüzde 80’e yaklaşan ihtiyaç kredi faizlerinin kredi kartı faizlerine oranla hâlâ çok yüksek olmasının kredi kartı kullanımını artırdığını ifade ediyor.

Sıkılaştırma Kullanımı Azaltmadı

Merkez Bankası bu çerçevede mart ayında yaptığı düzenleme ile kredi kartı kullanımını kısıtlamak ve para politikasını sıkılaştırmak amacıyla kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranını yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltti, kredili mevduat hesabı faizini de yüzde 5’e çıkardı. Ancak bu önlemlerin kredi kartı kullanımını azaltmadığı gözlemleniyor.

Önümüzdeki günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı limitlerine ilişkin bir düzenleme yapacağı söyleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir