Otomotiv Sektöründe GSR2 Standartları ve Çin Menşeli Motorlar: Satışları Nasıl Etkiliyor?

Otomotiv Sektöründe GSR2 Standartları ve Çin Menşeli Motorlar: Satışları Nasıl Etkiliyor?
Türkiye'de GSR2'ye uymayan araçlar için ceza riskiyle karşı karşıya olan satıcılar, stoklarındaki araçları indirimlerle eritmeye çalışırken, Çin menşeli motorlara %40 ek ÖTV getirilmesi sıfır otomobil satışlarını artırıp ikinci el piyasasını olumsuz etkiliyor.

Türkiye’de 7 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan GSR2 yani Avrupa Birliği’nin (AB) araçların daha güvenli ve standart donanımlarında bu güvenlik paketlerini ekleyerek üretim yapmaları yönünde yapılmış düzenlemelerin tümünü ele alan güncellemeyle birlikte satıcılar arasında büyük bir rekabet başladı. Bu rekabetle birlikte GSR2’ye uyumsuz stoklarını eritmek isteyen ve ceza ödemek istemeyen satıcılar, kampanyalarla ortalama yüzde 20 indirime gitti.

Stoklar Erimezse Ceza Ödenecek

GSR2 standartlarına uymayan araçları satan üretici ve distribütörler cezai yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. 7 Temmuz'dan sonra bu uyumsuz araçları satmak isteyen firmalar, araç başına vergisiz fiyat üzerinden %1 ceza ödemek zorunda kalacak. Geçtiğimiz yıldan kalma yüzde 10'a kadar stok yapabilen firmalar, elindeki aylık stokları ortalama yüzde 10 oranında azaltma çabası içindeler.

AB'den ithal edilen otomobil markalarının çoğu GSR2 standartlarına uyum sağlarken, bazı eskiyen modellerde uyum sorunları ortaya çıkıyor. Minimum düzeyde stok bulunduran markalar, ellerindeki araçları eritemedikleri takdirde ceza ödemek durumunda kalacaklar.

GSR2'nin etkisiyle normal talebin yanı sıra indirim fırsatını da değerlendirmek isteyen vatandaşların alım gücüyle birlikte, haziran ayında bayram dönemine rağmen 100 bin adetlik bir pazar oluşabileceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz haftalarda Çin menşeli tüm motorlara uygulanacak ve 8 Temmuz’da yürürlüğe girecek %40 ek ÖTV'nin de etkisiyle satışlarda bir yarış yaşanacak. Haziran ayında sıfır otomobil satışlarının canlı geçmesi bekleniyor.

Mecburi Olması Gerekenler

  • Akıllı hız yardımı
  • Şerit takip asistanı
  • Alkol kilidi hazırlığı
  • Kaza veri kaydedici
  • Kör nokta belirleme
  • Yaya koruyan ön cam sistemi
  • Acil durum fren asistanı
  • Yorgunluk algılama sistemi

İkinci Elde Durağanlık

Sıfır araç piyasasındaki hareketlenme, ikinci el oto pazarlarına yansımadı. İkinci el otomobil satıcıları, fiyatlarda indirim yapmalarına rağmen çarpık ekspertiz sistemleri ve güvensizlik ortamı nedeniyle satış yapmakta zorlanıyor. İkinci el ve sıfır araçlar arasındaki fiyat farkının daralması da etkili oldu. Yüksek taşıt kredisi faizleri de satışları olumsuz etkiledi.

Galericiler ise çözümü taksitli satış yöntemiyle buldu. Bankadan daha yüksek faizli taksit imkanı sunan galericiler, bir miktar peşinatla araç satışı yapmaya çalışıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir