Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü, tarihi bir başarıya imza atarak dünyada ilk kez gerçekleştirilen 6'lı çapraz karaciğer nakli operasyonunu başarıyla tamamladı. Bu olağanüstü başarı, 100 hastaya umut olmayı başardı.
Türk bilim insanları Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Utku Ünver'in liderliğindeki ekip, ABD Boston College'da geliştirdikleri vericileri eşleştiren sistem sayesinde bu çığır açıcı işlemi gerçekleştirdi. Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü, çapraz karaciğer nakillerine hız kesmeden devam ediyor, bu sayede daha fazla insanın yaşamını kurtarıyor.
Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü, uyumsuz canlı donörleri olan hastalar için umut ışığı olmaya devam ediyor. Bu çığır açan çalışmaları dolayısıyla 14 Mart Tıp Bayramı'nda "İbni Sina Hizmet Ödülleri" kapsamında "Cerrahi Tıp Bilimleri" kategorisinde ödüle layık görülen Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz liderliğindeki ekip, çapraz karaciğer naklinde önemli bir adım attı.
Enstitü, "Banu Bedestenci Sönmez Karaciğer Çapraz Nakil Sistemi" ile karaciğer nakli alanında küresel bir lider konumunda. Bugüne kadar enstitüde 14 kez 2'li, 10 kez 3'lü, 5 kez 4'lü, 2 kez 5'li ve 2 kez 6'lı çapraz karaciğer nakli gerçekleştirildi. Bu başarılar, daha fazla hastanın yaşamını kurtarmak için yürütülen titiz çalışmaların bir göstergesidir.
Eş zamanlı nakillerde verici ve hasta eşleşmeleri, Haziran 2022'de başlatılan “Banu Bedestenci Sönmez Karaciğer Çapraz Nakil Sistemi” ile gerçekleştiriliyor. Bu sistem, mümkün olan en küçük çapraz nakilleri kullanarak, en fazla hastaya en uygun nakilleri sağlama amacıyla kuruldu. Bu prensip doğrultusunda, Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü'nde önemli adımlar atıldı. 7 Temmuz 2022'de dünyanın ilk 4'lü karaciğer çapraz nakli gerçekleştirilirken, 4 Ekim 2023'te dünyanın ilk 5'li karaciğer çapraz nakli gerçekleştirildi. 2024 Ocak ayında ise tarihte bir ilk olarak ilk 6'lü çapraz karaciğer nakli gerçekleştirildi.