Deprem Sonrası İşçi Bulma Zorluğu: Yevmiyelerde Artış Bekleniyor

Deprem Sonrası İşçi Bulma Zorluğu: Yevmiyelerde Artış Bekleniyor
Solmaz, deprem sonrası işçi bulmak zorlaştı. Geçen yıl bin TL'ye kadar yevmiye verirken, bu yıl bin 500 TL'ye kadar çıkması bekleniyor.

Malatya'da kayısının ardından kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan ve kendine özgü lezzetiyle tanınan coğrafi işaretli dalbastı kirazının bu yıl 800 ton rekolte bekleniyor.

Almanya, Norveç, ve Rusya gibi pek çok ülkeye ihraç edilen kiraz, 2017'de Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Kalitesi ve boyutu yüksek olan Malatya dalbastı kirazında en büyük sorun, kiraz toplayacak işçi bulma zorluğu.

Geçen yıl kiraz toplama işinde çalışan işçilere 800 ila bin TL arasında günlük ücret verilirken, bu yıl günlük ücretin bin 500 TL'ye kadar çıkması bekleniyor. Deprem sonrası işçi bulma zorluğu yaşayan üreticiler, kirazların ağaçta kalmaması için şimdiden işçi arayışına girdi.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, 2017'de Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan "dalbastı kirazı"nın kalitesi ve boyutunun yüksek olması nedeniyle yurt dışında talep gördüğünü ifade etti.

Solmaz, 6 Şubat'taki merkezli depremler nedeniyle zor zamanlar yaşadıklarını dile getirerek, kiraz üreticisi olarak işçi bulmakta zorlandıklarını ifade etti.

Solmaz, geçen yıl işçilere bin TL'ye kadar günlük ücret verdiklerini belirterek, bu yıl ücretin bin 500 TL'ye kadar çıkabileceğini vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir