Semiz, ''Kükürt sorununu MTÜ bilimsel çalışması ile çözeceğiz''

Semiz, ''Kükürt sorununu MTÜ bilimsel çalışması ile çözeceğiz''
Malatya Kayısı işletmeleri Derneği Başkanı Rahmi Semiz, "Kükürt sorununu Malatya Turgut Özal Üniversitemizin bilimsel çalışması ile çözeceğiz." dedi.

MAKİD Başkanı Rahmi Semiz, yaptığı açıklamada şöyle dedi,

"Günkurusu kayısı tüketimi her geçen gün artmasına rağmen kükürtlenerek kurutulmuş kayısımız hâlâ pazarın büyük bir bölümünü karşılamaktadır.

Türk Gıda Kodeksinde kayısıdaki kükürt miktarı maksimum 2000 ppm olarak belirtilmiştir. Bu rakamın bilimsel bir gerekçesi yoktur. Bilimsel olarak araştırılmadan, araştırma yapılmadan konulmuş olan bu rakam nedeniyle kuru kayısı tüccarlarımız iç piyasa da büyük sıkıntı yaşamaktadır.
 
Yıllar önce bu sorunun bilimsel çalışmalarla aksinin ispat edilmesi ile çözülebileceğini görerek bir çalışma yapılmasının önemini belirten Milletvekilimiz Öznur Çalık'a bu öngörüsünden dolayı teşekkür ederim.

Bu çalışmalarda yıllardır bizlere destek olan Milletvekilimiz Özur Çalık hanım ve Bakanlığı sürecinde ve halen desteğini esirgemeyen Milletvekilimiz Bülent Tüfenkçi bey sorunun takipçisi olarak, sorunun çözümü için bizlere her zaman destek olmuşlardır. Kendilerine dernek üyelerimiz adına ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bilimsel çalışmanın gerekliliğine inanarak çalışmalar başlatan Malatya Turgut Özal Üniversitemizin değerli rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut hocamız çalışmalarını tamamlayarak kayısıdaki 3000-4000 ppm kükürtün zararlı olmadığını bilimsel araştırmalar ile ortaya koymuş ve bunu akademik dünyada göstermiştir.
 
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut,  bilimsel çalışmalarını şimdiki Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye  ileterek Gıda Kodeksindeki rakamın değiştirilmesini talep etmiştir. Bakanımız Bekir Pakdemirli'nin de olumlu yaklaşımı ile çalışmalar hız kazanmıştır. Tarım Bakanımızın da bu desteği ile Üniversitemizin ev sahipliğinde yapılan Kayısı Çalıştayına, Sayın Valimiz Aydın Baruş, Milletvekillerimiz Bülent Tüfenkçi, Öznur Çalık, Ahmet Çakır ve Hakan Kahtalı'nın katılımları sorunun bir an önce çözülmesi yönündeki kararlılığı göstermiştir. Bu desteklerinden dolayı hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
 
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Kayısı Çalıştay Sonuç Raporuna göre İnşallah yıllardır sorun olarak karşımıza çıkan 2000 ppm limitinin değiştirilmesini Malatya Turgut Özal Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut hocamızın bilimsel çalışması sonucunda, Milletvekillerimizin de siyasi desteği ile değiştirerek yıllardır yapılan yanlışa dur diyeceğiz. Gıda kodeksinde ki bu rakam değiştiğinde kayısıdaki kükürt sorununa kesin bir çözüm sağlanacaktır.
 
Malatya Turgut Özal Üniversitemizin kayısıcılığımızın geliştirilmesini kendine misyon kabul ederek, acı kayısı çekirdeği ekstresini üreterek öncülük etmesi, değişik kayısı aşı çeşitleri geliştirerek Haziran-Eylül aylarında hasat edilebilecek çeşitler geliştirmesi ve ürün pazarlaması konusunda kükürt sorunumuzun çözümü için bilimsel çalışmalar yapması, kayıcılığımız açısından bilimsel çalışma döneminin başladığını bizlere gösterdiği için Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’a teşekkür ediyoruz.
 
Türk Gıda kodeksinde ki bu çok önemli değişik yapıldığında iç pazarda ve ihracatta yaşadığımız kükürt  sorunu çözüldükten sonra reklam ve tanıtım çalışmaları ile kayısımız değerleneceği için  üreticimizin  daha çok kazanacağını ümit ediyorum.
 
Ulusal Kayısı Konseyinin de bir an evvel kurularak fiyatının alıcılar tarafından değil de üreticilerimiz tarafından sağlanması arzu etmekteyim."

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir