Malatya Çevre Platformu Sözcüsü Hasan Kaya, Malatya'da açılan maden sahalarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, İliç, Fatsa, Kafdağları ve Bergama yönünde hızla ilerleyen duruma dikkat çekti. Kaya, böyle bir gelişmeye asla izin vermeyeceklerini vurgulayarak, Arguvan, Arapgir, Darende, Doğanşehir, Hekimhan, Kuluncak, Pütürge ve Yazıhan bölgelerinde 4. grup madenler olarak tanımlanan altın, toryum, krom, nikel, bakır ve gümüş gibi yeni sahaların açıldığını belirtti.
Kaya konuşmasına devam etti:
“Malatya’da 8 ilçede 14 maden sahasını kapsayan madenler için 2 Nisan’da başta Arguvan olmak üzere 6 ilçenin ihalesi yapıldı. Yapılan ihaleler altın madenciliği, gümüş, bakır olarak yapıldı. Bu ihaleleri hangi şirketlerin aldığını, ne olduğunu öğrenemedik. Malatya’da yaşanan deprem yetmiyormuş gibi, asbest, selizolit sorunu yetmiyormuş gibi, birde İliç yolunda hızla gidiyoruz.
“Vahşi kapitalizme karşı mücadele etmeye kararlıyız.”
“Tüm gücümüzle VAHŞİ Kapitalizme karşı mücadele etmeye kararlıyız. Kadim topraklarımızın, havamızın, suyumuzun kirlenmemesi için mücadele edeceğiz. Bu konuda Malatya'da ki tüm demokratik kitle örgütlerine, meslek örgütlerine, halka özellikle birinci derecede zarar gören ve görecek olan halka çok iş düşüyor. Bizler sadece Malatya Çevre Platformu aktivistleri olarak bu işin altından kalkmamız mümkün değil. Yerel yönetimlere ve muhtarlıklarada çok iş düşüyor yöre ve köy derneklerine çok iş düşüyor. Belediye başkan, belediye meclis üyeleri, sendikaları da davet edeceğiz”
“Depremde ölmedik, asbestten, zehirden, gazdan, tozdan siyanür ve kezzaptan ölmek istemiyoruz” diyerek çevremize, yaşam alanlarımıza sahip çıkacağız mesajı verdi.
Malatya'da açılan yeni maden sahaları şu şekilde dağılmıştır:
- Arapgir ilçesi: 1 adet
- Arguvan ilçesi: 2 adet
- Darende ilçesi: 4 adet
- Doğanşehir ilçesi: 2 adet
- Hekimhan ilçesi: 1 adet
- Kuluncak ilçesi: 2 adet
- Pütürge ilçesi: 1 adet
- Yazıhan ilçesi: 1 adet