Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da çiftçinin en önemli gelir kapısı olan kayısı ağaçlarındaki çağlalar yavaş yavaş olgunlaşmaya başladı.
Malatya’nın en önemli gelir kaynağı olarak kabul edilen milyonlarca kayısı ağacının bir kısmında çağlalar olgunlaşırken bir kısmında ise çiçeklenme süreci devam ediyor. "Dünyanın kayısı merkezi" olarak da bilinen kentin belirli bölgelerinde kayısı çağlaları olgunlaşmaya başlarken yavaş yavaş hasat öncesi hazırlıklar yapılıyor.
Ekonominin ana omurgasını oluşturan ve ihracatın gözdesi olan kayısının bu yıl da ekonomiye büyük katkı sağlaması bekleniyor. Dünya çapında kayısı üretiminde söz sahibi olan Malatya’da, ilk kayısı hasadının bu ayın sonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Türkiye’nin ve Avrupa Birliği (AB) tescilli nadir ürünlerinden biri olan kent ekonomisine ciddi katkı sağlayan ve Malatyalı çiftçilerin en önemli geçim kaynağı olan Malatya kayısı, kent ekonomisi için büyük önem taşıyor.
Kayısı üretiminde sadece Türkiye ve Avrupa’da değil, dünyada da söz sahibi olan ve binlerce ailenin geçim kaynağını oluşturan kayısıda yeni sezonun başlamasına çok az bir süre kaldı.
Lezzeti ve aromasıyla ün salmış ve dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'ini gerçekleştiren Malatya’da birçok yerde çağlalar oluşmaya başlarken Pütürge ilçesinde bu ayın sonunda ilk kayısı hasadının gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Pütürge ilçesinin Bölükkaya Mahallesi Eskikent Mezrası'nda yaşayan, tarım ve hayvancılıkla uğraşan Abdullah Karakuş, bahçesinde yetiştirdiği kayısı ağaçlarında olgunlaşmaya başlayan çağlaları bizimle paylaştı.