Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan beraberinde, SGK Bağımsız Çalışanlar Dairesi Başkanı Ahmet Yetim, Türkiye İş Kurumu Dairesi Başkanı Cihat Demiral, SGK Malatya İl Müdürü Ayten Kara ve İŞ-KUR Malatya İl Müdürü Vahap Toman ile birlikte SGK’da bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Başkan Ceylan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaklaşık 3 ay önce bütün alanlarda ilan ettiği Milli Seferberlik talimatını hatırlatarak, bu çerçevede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da çalışma hayatında üretim ve istihdamı artırmak amacıyla Milli Seferberlik ilan ettiğini söyledi. Bakanlık olarak bu yıl 2 milyon artı istihdam hedeflerinin bulunduğunu kaydeden Ceylan, “Bunu gerçekleştirmek üzere gerek Bakanlığımızın Merkez Teşkilatı gerekse taşra teşkilatımız sürekli sanayicilerimizle, işverenlerimizle, esnaf odalarımızla ve işçilerimizle beraber oluyor. Bu çerçevede 2 milyon istihdam hedefimizin 3 aya yakın bir zamanda yaklaşık 355 binini sağlamış durumdayız. Yıl sonuna kadar hedefimiz 2 milyonun üzerinde bir istihdamı sağlamış olmak. Malatya ölçeğine baktığımız zaman gerek Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğümüz, gerekse İŞ-KUR İl Müdürlüğümüz tarafından 2016 yılında çok önemli faaliyetlerin yürütüldüğünü görüyoruz. 2016 yılında İŞ-KUR İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen meslek edindirme, işbaşı eğitim programları, artı istihdam programları çerçevesinde toplam 8 bin 500 kişi artı istihdam edilmiş durumda. Bu amaçla da İŞ-KUR İl müdürlüğümüzün istihdama yönelik projeler kapsamında da geçtiğimiz yıl 66.7 milyon TL finansman sağlanmış durumda. İşverenlerimize teşvik verilmiş durumda. Bu önemli bir rakam. Sosyal Güvenlik Kurumu prim teşvikleri açısından baktığımız zaman, 2016 yılında 116 milyon TL sigorta primleri teşvikleriyle işverenlerin desteklenmiş olduğunu görüyoruz. Bu 2 rakamı topladığımız zaman Malatya’da geçtiğimiz yıl içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın prim, istihdam teşvikleri çerçevesinde yaklaşık 200 milyon TL civarında bir kaynağı kullandığı ortaya çıkıyor” dedi.
Amaçlarının devletin imkanlarını milletle buluşturmak olduğunu söyleyen Ceylan, “2017 yılına baktığımız zaman geçtiğimiz yıl artı istihdamımız yaklaşık 8 bin 500 kişiydi, bu sene Malatya’daki artı istihdam hedefimiz ise 15 bin. Amacımız geçtiğimiz yılın rakamını 2’ye katlamak. Yaklaşık 15 bin civarında Malatya’da yeni artı istihdam hedefimiz var. Geçtiğimiz yılın rakamlarına baktığımız zaman bin 200 civarında artırmış durumdayız. Amacımız devletin imkanlarını milletimizle buluşturmak. Özellikle bu imkanları sanayicilerimizle buluşturmak” şeklinde konuştu.
10 aylık süre içerisinde hedeflerine ulaşacaklarını ifade eden Ceylan, “Bu yıl 20 Mart tarihi itibariyle Malatya’da 3 bin 593 artı istihdamın olduğunu görüyoruz. Bu da, ülkemizdeki ekonominin, ticaretin ve istihdamın artığını gösteriyor. Özellikle Mart ve Nisan ayında istihdamın bazı sektörlerin işbaşı faaliyetleri yoğun bir şekilde olacağı da dikkate alındığında geriye kalan 9-10 aylık süre içerisinde hedeflediğimiz 2 milyon artı istihdam hedefine ulaşmış olacağız” dedi.
İstihdamla ilgili teşviklerin Malatya’da olumlu sonuçlar verdiğini de kaydeden Ceylan, “Burada Bakanlık olarak gerek İŞ-KUR İl Müdürlüğü teşkilatı, gerek Sosyal Güvenlik Kurumu ve teşkilatı özellikle sanayicilerimizle, ticaret erbabıyla, esnafımızla yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Bu süre içerisinde bin civarında işveren ve çeşitli sanayici, esnaf ziyaretinin yapıldığını görüyoruz. Gerek Bakanlığımızın istihdam politikaları, teşviklerimiz, gerekse Hükumetimizin ve bakanlıklarımızın istihdamla ilgili teşvikleri, bizim Bakanlığımızla ilişkilerinin anlatılması açısından Malatya’da olumlu sonuçlar verdiğini açık bir şekilde ortaya koyduk. 3 bin 600 civarındaki geçen yıla göre artı istihdam bunun bir göstergesi. Amacımız 2017 yılı sonuna kadar 2 milyon artı istihdamı sağlamış olmak” diye konuştu.