Malatya Çarşı Merkezi Yeniden İnşası: Bakan Özhaseki'nin İncelemesi ve Projenin İlerleyişi

Malatya Çarşı Merkezi Yeniden İnşası: Bakan Özhaseki'nin İncelemesi ve Projenin İlerleyişi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya'da yapılan çarşı merkezi çalışmalarını inceledi ve projenin ilerleyişinden memnuniyetini dile getirdi.

Malatya Çarşısı'nın yeniden yapılanması ve dönüşümü ile ilgili olarak; 6 Şubat depremlerinde çarşının ve ticaretin tamamen yok olduğu Malatya'da, şehrin yeniden inşa edilmesi ve yaraların sarılması için ilk adım olarak Malatya Bakırcılar Çarşısı'nın yerinde yeni bir çarşının temeli atılmıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla gerçekleştirilen temel atma töreninde; Bakırcılar Çarşısı'nın ilk etabında 7,600 metrekarelik alanda, 293 dükkân ve 165 araçlık kapalı otoparkın yer alacağı belirtilmişti. Toplamda 250 bin metrekarelik bir alanda projenin hayata geçirileceği ifade edilmişti.

arsi.webp

Çarşı merkezinin temel atma töreninden 11 ay sonra, iki firma çalışmalarına devam ediyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, çarşı merkezinde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Malatya’nın kalbi olan valiliğin karşısındaki alan 156 dönüm. Burada yıllarca ticareti devam ettiren 22 ayrı grup esnaf var. Bakıcılar, Şire ve Kuyumcular çarşısı gibi çok değişik meslek gruplarının olduğu ticaretin merkezinin olduğu alan, son depremde yıkıldı. Bin 200 iş yeri ve 600 konut olacak. Dükkânlar bulunan bütün esnafımıza zeminde dükkân vermeye çalışacağız. İkinci ve üçüncü katlarda da bürolarımız, ofis ve depolar olacak. Bittiğinde ticaret burada yeniden neşvünema bulacak. Malatya’daki geleneksel esnaflığın her türü burada temsil edilecek. Burada en büyük zorluğumuz zeminlerin çürük ve sıvılaşmış olmasıydı. Zeminin kurutulması, suyun çekilmesi, daha sonra fore kazık sistemiyle zeminde sağlamlaştırma çalışmaları bizim aylarımızı aldı. Zemin sıvılaşınca kaygan yapı oluyor, bunun üzerine temel yapıp, inşa yaptığınızda depremde daha da kayganlaşıyor. O kaygan emini geçip, sert zemine ulaşmak gerekiyor. Çakılacak fore kazıkla binayı sabitleştirmek lazım. Zemindeki sıvıları çekip, kurutup, daha sonrada fore kazık sistemiyle sert zemine inene kadar 6 ayımız geçti. Söğütlü Cami’nin önünün açılması ve büyük bir şekilde yapılması isteniyor. Konutlar 4-5 katlı olacak. İş yerleri zemin 1-2 kat. 22 grup esnaf merkezde işlerine bakacaklar” ifadelerine yer verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir