Kurban Bayramı Öncesi Malatya'da Büyükbaş Kurbanlık Fiyatları Açıklandı

Kurban Bayramı Öncesi Malatya'da Büyükbaş Kurbanlık Fiyatları Açıklandı
Kurban Bayramı'na yaklaşırken Malatya'da büyükbaş kurbanlık fiyatları belli oldu, vatandaşlar merakla bekliyordu.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Malatya'da büyükbaş kurbanlık fiyatları belirlendi. Birinci sınıf tosunun canlı kilogram fiyatı 250 TL olarak belirlenirken, birinci kalite inek için bu fiyat 220 TL oldu.

Kurbanlık fiyatlarıyla ilgili olarak, 16 Haziran'da başlayacak olan Kurban Bayramı öncesinde de belirlemeler yapıldı. Malatya'da 2024 yılında birinci sınıf tosunlar için canlı kilogram fiyatı 250 TL olarak sabitlenirken, randımanı yüzde 50 ve daha düşük olan tosunlar için bu fiyat 240 TL oldu. Birinci sınıf düve için canlı kilogram fiyatı 230 TL olarak belirlenirken, birinci kalite inekler için ise bu fiyat 220 TL olarak tespit edildi.

dana.webp

Bu yılki kurbanlık fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, şunları dile getirdi: “Açıkladığımız fiyatlar neticesinde kurban alacak vatandaşlarımız ve üreticilerimiz aşağı yukarı bir fiyat bilgisine sahip olabilirler”dedi.

Kurbanlık fiyatlarının karkas ete göre biraz farklı olduğunu ve her hayvanın kurban olarak uygun olmadığını belirten Taneli, şu açıklamalarda bulundu:“Sebebi ise kurbanlık hayvanın kör, topal, herhangi bir uzvunun eksik olmaması ve benzeri en az iki yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Daha özenle bakılan hayvanlar kurban edildiği için fiyatlar biraz farklı olabilmektedir. Üreticilerimiz için kazançlı, hayırlı bir bayram olmasını diliyorum. Kurban kesecek vatandaşlarımızın kurbanlarının Allah tarafından kabul olunmasını diliyorum”şeklinde konuştu.

bayram.webp

Kurban ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlara da uyarılarda bulunan Başkan Taneli, şu tavsiyelerde bulundu: “Kurban kesecek vatandaşlarımızın damızlık hayvanı ve damızlık vasfını yitirmeyen hayvanların kesilmemesine dikkat etmelerini istiyoruz. Özellikle buzağı getiren, süt üretimi yapan damızlık hayvanlarımızın muhakkak kesime gitmemesi gerekiyor. Buna hem üretici dikkat etmeli hem de kurban kesen insanların damızlık hayvanı kesmemesi gerekiyor. Şu anda biz yurt dışından ithal ediyoruz. Her damızlık hayvanımız olmadığı takdirde biz Avrupa’nın, Amerika’nın işte dünyadaki bütün ithal ettiğimiz ülkelerin çiftçilerini, üreticilerini zengin ediyoruz bir nevi. Hep birlikte damızlık hayvanların kesilmemesi için dikkat etmemiz gerekiyor. Bu gerçekten bu milli bir soru. Kesinlikle dişi hayvanların, damızlık vasfını yitirmeyen hayvanların kurban kesilmemesi lazım” diyerek konuştu.

Bu yılki büyükbaş hayvan kesim fiyatlarına değinen Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Güçer, bazı bölgelerde fiyatların 8 ila 10 bin TL arasında olduğunu belirterek,“Tabii biz de Malatya’mızın geçirmiş olduğu bu afetlerin bu sıkıntıdan dolayı 8 bin lira diye düşünüyoruz. Tabii bu 8 bin lira boğazlayıp, 7 pay edip kurban sahibine teslim etmek şeklinde olacak. Küçükbaşı da 700-800 TL arası bir kesim fiyatı belirledik” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir