Temmuz ayında başlayan kayısı hasadının bazı ilçelerde devam ettiği belirtildi. Bu yıl yaş kayısı üretiminin 672 bin ton civarında, kuru kayısı üretiminin ise 142 bin ton düzeyinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, "Kayısı Malatya’mızın her şeyidir. Yaklaşık olarak 40 bin çiftçi ailesi 700 ila 1000 dekar alanda kayısı yetiştiriciliği yapmaktadır. Bunun yanında yüzlerce esnaf, tüccar, fabrikatör ve ihracatçı bu üründen para kazanmaktadır. Kayısı hasadında sona doğru yaklaşmaktayız. Yeni başlanan bazı yüksek bölgelerimiz de bulunmaktadır. Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90’ı, dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 70’i Malatya’da üretilmektedir. Türkiye ekonomisine 350-400 milyon dolar civarında ihracat geliri sağlanmıştır. 114 ülkeye kayısı ihraç etmekteyiz" dedi.
“Yaş kayısı 672 bin tona, kuru kayısı 142 bin tona ulaştı”
Bu sene kayısıda bereketli bir yıl yaşandığını belirten Özbey, “İlimizin yaş kayısı üretim kapasitesi 672 bin tona, kuru kayısı üretim kapasitesi ise 142 bin tona ulaşmıştır. Ancak her yıl yaşanan ilkbahar geç donları nedeniyle bu kapasiteyi tam olarak yakalamak mümkün olamamaktadır. Buna rağmen bu sene bereketli bir yıl yaşamaktayız. Geçen yıl yaşanan kuvvetli donlardan dolayı, ilimizin kuru kayısı rekoltesi daha düşüktü. Bu yıl rekolte yüksek olmasına rağmen dolu yarası ve çilden dolayı 142 bin tonluk üretimin ancak yarısının çok yüksek kaliteli olacağı tahmin edilmektedir. Bu nedenle kayısının değerinin fazla düşmeyeceği kanaatindeyim. Ancak üreticilerimizin bu konuda dikkatli olmaları ve hasattan hemen sonra pazara aşırı şekilde ürün taşımamaları gerekmektedir. Başlangıçta sınırlı düzeyde ve sadece acil ihtiyaçları kadar ürün satmalarını tavsiye etmekteyiz. Kayısının gerçek sahibi üreticidir. Herkes malına sahip çıksın" ifadelerini kullandı.
“30’dan fazla merkezde tasnif, paketleme ve soğutma işlemleri yapılıyor”
Malatya genelinde 30’dan fazla merkezde tasnif, paketleme ve soğutma işlemleri yapılarak yurt içi ve yurt dışına yaş kayısı gönderildiğine dikkat çeken Özbey, "Malatya genelinde 30’dan fazla merkezde tasnif, paketleme ve soğutma işlemleri yapılarak yurt içi ve yurt dışına yaş kayısı gönderiliyor. Soğuk hava depolarının önemli bir kısmı bu amaçla kullanılmaktadır. Hedefimiz kayısının yaş, kuru, işlenmiş ve türev ürünlere dönüştürülmesi suretiyle, kayısıdan sağlanan yıllık toplam gelirin 500 milyon dolara çıkarılması, 5-6 yıl sonra ise 1 milyar dolara ulaştırılmasıdır" şeklinde konuştu.