Cumhurbaşkanı Duyurmuştu! İlk Konut Kredisinin Tüm Detayları Belli Oldu

Cumhurbaşkanı Duyurmuştu! İlk Konut Kredisinin Tüm Detayları Belli Oldu
Cumhurbaşkanı'nın daha önce müjdelediği ilk konut kredisinin ne zaman verilmeye başlayacağı belli oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce duyurduğu konut kredisi sonunda çıkıyor! Konut kredilerinin yüzde 3.23 gibi yüksek oranlara ulaşmasının ardından vatandaşlar ev sahibi olma hayalleri suya düştü. Kredi faizlerinin yükselmesinin ardından Bakanlık ve Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) birlikte harekete geçti. Yüksek vade süresiyle birlikte düşük faiz oranının yürürlüğe gireceği tarih netleşti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK ile birlikte hareke geçerek, uygun faizli ve yüksek vadeli kredilendirme sistemi üzerinde çalışmalarına başladı. Bu kapsamda ilk kez konut alacaklar için uygun bir sistem hazırlamaya çalışan Bakanlık ve BDDK’nin hangi tarihte kredi duyurusu yapacağı merak edildi. Bugün ise çeşitli duyurular yapılarak hangi tarihte kredilerin verileceği duyuruldu.

İşte ilk kez konut alacaklara verilecek olan düşük faizli ve yüksek vadeli konut kredisinin detayları…

konut-kredisi.jpg

Dar Gelirliler İçin İlk Konut Kredisi!

Kira ve konut fiyatlarındaki sert yükseliş devam ederken, salgın dönemiyle birlikte konut arzında başlayan hızlı artış için sosyal konut projeleri gündeme getirildi. Konuyla ilgili olarak BDDK ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çeşitli çalışmalar yürütülürken, dar gelirlilerin konut hayalinden vazgeçmemeleri için imkanlar artırıldı. Bu kapsamda da konut ve konut teminatlı kredilerde değer oranlarında değişiklik yapılmış, ikinci konutunu alacak olanlar için de çeşitli kısıtlamalar getirilmişti.

İlk Konut Kredisi Ne Zaman Başlıyor?

Yayımlanan yeni haberlere göre ilk kez ev alanlar için kamu bankaları aracılığıyla düşük faizli kredi desteği verilecek. Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte hayata geçirilmesi beklenen düzenleme, dar ve orta gelirli grubunu hedef alıyor olacak. Ayrıca, aileler için uygun ödeme koşulları ve kira öder gibi ev sahibi olmalarına imkan sunacak.

Kamu bankaları üzerinden sağlanacak olan kredilerde dar ve orta gelirli vatandaşlar, belli standartlarda ve uygun fiyatlarla başlatılan projelerden konut alabilecek.

ilk-konut-kredisi.jpg

İlk Konut Kredisi Faiz ve Vade Süresi Ne Kadar?

Uygun faizlerle kullandırılacağı vurgulanan kredinin oranları da belli oldu. Daha önce de söylendiği üzere, kredinin faizi yüzde 1.20 olacak. 180 aya varan vade seçeneğiyle birlikte mevcut faiz yükü toplam yüzde 70 oranında azalmış oluyor.

Örnek verecek olursak, 2 milyon liralık bir kredide, yüzde 1.2 faiz oranıyla toplam geri ödeme 4 milyon 891 bin lira oluyor. Faiz yükü 2 milyon 891 lira olurken, aylık ödemeler 27 bin 174 lira oluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir