1,2,3 Çocuklu Annelere Müjde! Başvuru Yapana Tam 2 Yıl Her Ay Sosyal Yardım Parası Yatırılacak

1,2,3 Çocuklu Annelere Müjde! Başvuru Yapana Tam 2 Yıl Her Ay Sosyal Yardım Parası Yatırılacak
Çocuklu kadınlar için devlet yardım kesesinin ağzını sonuna kadar açtı.

Temmuz ayında asgari üstte yapılan zammın ardından net maaşlar 11 bin 402 liraya yükselmişti. Temmuz 2023’te yapılan zammın ardından Ocak 2024’te yapılacak zamla birlikte gözler anne ve çocuklar için verilen ödemelere çevrildi. Bu kapsamda yeni doğum yapan anneler için devlet tarafından hangi ödemelerin verildiği merak edildi. Peki doğum izni, iş göremezlik ödeneği, emzirme ödeneği ve çoklu doğum yardımı ile anneler nasıl ödeme alır? Hangi ödemeler tek seferlik hangi ödemeler aylık düzenli olarak verilir? İşte merak edilen tüm detaylar…

Çalışsın Çalışmasın Tüm Annelere Devletten Farklı Kalemlerde Destek

Tüm anneler için harekete geçen SGK ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çalışsın ya da çalışmasın tüm annelere çeşitli destekler vermeye devam ediyor. 2023 yılında asgari ücretin belirlenmesinin arından merak edilen tüm bu anne ve çocuk ödenekleri, Ocak 2024 zammı öncesinde de araştırmalarda hız kazandı.

Devlet, annelere çalışıp çalışmamalarına göre çeşitli destekler verirken, bu yılki ücretler büyük merak konusu oldu. İşte Doğum yardımı, iş göremezlik parası, emzirme ödeneği, çoklu doğum yardımı gibi ödeneklere dair detaylar…

anne-cocuk-destek.jpg

Yeni Doğum Yapan Annelere Hangi Ödenekler Verilir?

Yeni doğum yapan anneler için devlet, çeşitli kalemlerde ödemeler yapmaktadır. Annenin çalışıp çalışmamasına bağlı olarak verilen bu yardımlarda anne, bazen üç bazen de tam dört farklı yerden para alabilmektedir. Bu ödenekler ise annenin çalışmadığı zamanlarda çocuğunun ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için verilmektedir.

2023 Anne İş Göremezlik Parası

Doğum öncesi ve sonrasında kullanılan toplam 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanan iş göremezlik parası, ikiz ya da üçüz bebeklerin doğması durumunda 2 hafta daha fazla oluyor. Para, başvuru yapan annenin Ziraat Bankası ya da PTT hesabına yatıyor.

2023 Doğum Yardımı

anne-cocuk-destegi.jpg

Annenin çalışıp çalışmamasına bakılmaksızın verilen doğum yardımı çocuk başına yapılıyor. Başvuru yapan anne ilk çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400 ve üçüncü ya da daha fazla çocuğu için 600 lira ödeme alıyor. Başvurular ise en yakın kaymakamlıklara çocuğun doğum belgesi ile yapılıyor.

2023 Emzirme Ödeneği

Çalışan anneler, aynı zamanda devletten emzirme ödeneği de alabiliyor. Sigortalı olarak çalışlan anne, her yıl yeniden belirlenen bu ödenek sayesinde bu yıl 530 lira alıyor. Eğer anne çalışmıyorsa, emzirme ödeneği çalışan babanın hesabına yatıyor.

2023 Çoklu Doğum Yardımı

Çoklu doğum yardımı, tüm bu anne çocuk yardımları arasında en fazla süre verilen yardım olarak öne çıkıyor. En fazla 24 ay boyunca verilen bu yardım, ikiz ya da üçüz gibi çoklu doğum yapan dar gelirli ailelere veriliyor. 0-2 yaş arasındaki çocuk başına aylık 150 TL ödeme, tam 2 yıl boyunca yatırılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir